ИПБ до Радев и Донев: Имаме огромно съдържание документи за корупция в АПИ

Настояват за освобождаване от длъжност на Управителния съвет на АПИ и директора на Дирекция ППИ

05.12.2022 | 10:20 Редактор: Вяра Димова
ИПБ до Радев и Донев: Имаме огромно съдържание документи за корупция в АПИ

Незабавно освобождаване от длъжност на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" и директора на Дирекция "ППИ" - за това настояват от Института за пътна безопасност в писмо до президента Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев.

Ето и текста на писмото:

В офиса на Института за пътна безопасност бе доставен диск с огромно съдържание на автентични документи за корупционни практики в Агенция "Пътна инфраструктура". Във връзка с вменените ви правомощия и задължения, настояваме незабавно да освободите от заеманите длъжности Управителния съвет заедно с неговия председател на Агенция "Пътна инфраструктура", както и директора на Дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в същата.

Основанията ни за тези искания са свързани с документи, които откровено доказват корупционни практики в АПИ и дирекция ППИ на същата. В изготвен от директора на дирекция ППИ доклад до УС на АПИ става ясно, че се пробутват за разплащане неодобрени сертификати за строителни дейности за десетки милиони левове. Същия доклад е изготвен на 25.11.2022 г. и в същия ден е бил одобрен, а  неговото одобрение е основание за одобрение на 107 (сто и седем) броя сертификати на обща стойност от 190 668 778,46 лв. с ДДС, което е удостоверено с протокол 32850/25.11.2022 г. на УС на АПИ, който прилагаме. Тези сертификати и разплащания по тях не следва да се извършват, тъй като на 26.11.2021 г. предходен УС на АПИ след доклад на директора на дирекция АРОК е спрял тези строителни дейности, за което прилагаме документите за тези действия. В потвърждение на искането ни за оставките на посочените по-горе длъжностни лица прилагаме и пакет от писма на директора на Дирекция "АРОК" на АПИ до директора на Дирекция "ППИ" на АПИ, от които ясно се вижда , че въпросните сертификати за извършени строителни дейности не са приети, като последното писмо е с дата 17.03.2022 г. Имаме информация, че този състав на УС на АПИ начело с председателя, както и директора на Дирекция "ППИ" са назначени по настояване на освободения от длъжност и уличен в корупционни практики зам.-министър на МРРБ Захари Христов.

Масивът от предоставените ни документи е огромен и от тях ясно се вижда бездействието на УС на АПИ по некачествено извършени строителни дейности, затваряне на очите по изпълнението на обществени поръчки и индексиране на дейности с повече от 100% от стойността на договорите, което струва стотици милиони левове на българските данъкоплатци. Този масив от документи е представен на Европейската прокуратура и Европейската комисия. В тази връзка посочените по-горе длъжностни лица е редно незабавно да бъдат освободени от длъжност, за да не пристъпят към унищожаване на документи и заличаване на следи.

Надяваме се на вашите ефективни действия в борбата срещу корупцията в България.

Снимка, архив: БГНЕС