Лекар: Голям процент от преболедувалите Ковид-19 страдат от косопад месеци наред

"Този проблем се нарича пост Ковид-19 или късен Ковид синдром', обясни доц. Казанджиева

30.11.2022 | 15:35 Редактор: Искра Ангелова
Лекар: Голям процент от преболедувалите Ковид-19 страдат от косопад месеци наред

Ковид екземата, Ковид уртикария и косопад са последствията за кожата след прекаран Ковид-19. Това стана ясно от пресконференцията на Българското дерматологично дружество(БДД) преди старта на 14-ата Национална кампания "Диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания".

"Освен дезинфектантите, които разрушават външния слой на кожата, парфюмите също оказват влияние и могат да предизвикат алергична реакция. Трябва да се използва правилен крем за ръце, който да образува външен слой, който да предпазва ръцете ни през деня, когато се налага да използваме антисептици”, това посъветва доц. д-р Развигор Дърненски.

Д-р Румяна Янкова уточни, че уртикарията се получава по спонтанен начин, тя е хронична и има повече от шест седмици ефект върху пациента.

"Знае се, че при Ковид инфекцията кожните проблеми се наблюдават преди развитието на Ковид симптомите като например копривната треска. Вече след развитието на инфекцията се забелязва уртикария и в четиримесечен период от време продължават последствията от вируса върху кожата", обясни още тя, цитирана от БГНЕС.

"В началото дерматолозите стояхме много настрани, защото кожните проблеми в началото бяха много редки. Изведнъж, когато приключи Ковид пандемията, 60% от пациентите започнаха да се оплакват от косопад", това сподели и доц. д-р Жана Казанджиева.

"Всеки един косъм преминава през четири цикъла. Косопадът възниква именно, когато от първия се преминава в последния стадий- от стадий на развитие се преминава към стадий на почивка. Този косопад трае около 3 месеца, а в Ухан след направено проучване става ясно, че 48,5% от Ковид-пациентите се оплакват от косопад. Този проблем се нарича пост Ковид-19 или късен Ковид синдром", обясни още доц. Казанджиева.

"За този проблем даваме различни добавки, витамини, подхранващи терапии и маски за коса, но за излекуването на косопада трябва време", добави още дерматологът.

Повече от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания и прогнозите са, че през 2050г. половината от европейската популация ще боде засегната от алергични проблеми. Освен това кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност.