Проф. Витанов: Без проблеми с Ковид-19 по празниците, но да видим какво ще внесем от чужбина

"Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет", написа математикът от БАН 

25.11.2022 | 12:43 Редактор: Ваня Кузманова
Проф. Витанов: Без проблеми с Ковид-19 по празниците, но да видим какво ще внесем от чужбина

Ковид-19 няма да ни създаде проблеми по празниците, зависи какво си ще си внесем от чужбина, написа математикът от БАН проф. Николай Витанов в своя профил в социалната мрежа Facebook.

"Битката между Ковида и други вируси доведе до забавяне на разпространението на Ковид-19. Прогнозирано ви е, че това няма да позволи на Ковид-вълната да се вдигне толкова високо, че да създаде съществени проблеми за здравната система до коледните празници", смята той.

"Намираме се в сценарий "празни болници", ден 130. Очакван срок на стабилност на сценария поне 138 дни. Което означава, че и през ноември се очаква болниците да не се напълнят. Сценарий "празни болници" се очаква да остане стабилен. Не се очакват проблеми до края на годината. Но нека да дойде декември", коментира проф. Витанов. 

"14-дневната заболеваемост днес е 47,51 на 100 000. Спадна. Ковидът е достатъчно забавен, за да не може да се надигне толкова, че да ни създаде проблеми за коледните празници. Това е целта на играта. След празниците зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай празниците. Предварителните сметки не показват, че ще имаме особени проблеми, но пак ви пиша, нека да видим какво ще си внесем покрай края на годината", обърна внимание математикът. 

Според него модифицираният Омикрон не успява да запали дифузното разпространение вече 238 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Той добави, че се очаква да няма дифузно разпространение 250 дни, тоест, не се очакват особени проблеми за коледните празници. 

"Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет", поясни проф. Витанов.

Снимка: Facebook