Китай чупи рекорди - толкова заразени с Ковид-19 не е имало от началото на пандемията

За ден са регистрирани 31 454 случая - от тях 27 517 са без симптоми

24.11.2022 | 07:20 Редактор: Елеонора Танева
Китай чупи рекорди - толкова заразени с Ковид-19 не е имало от началото на пандемията

Броят на случаите на Ковид-19 в Китай е достигнал рекордно ниво от началото на пандемията, докато страната се опитва да ограничи разпространението на болестта с незабавни забрани, масови тестове и ограничения за пътуване.

В Китай са регистрирани 31 454 вътрешни случая - 27 517 без симптоми - съобщи Националното здравно бюро. Данните надхвърлят случаите на заразяване, регистрирани в средата на април - 29 390, когато мегаполисът Шанхай беше блокиран, а жителите му се затрудняваха да купуват храна и да получават медицински грижи.

Броят им е сравнително малък, предвид огромното население на Китай, което наброява 1,4 милиарда души. Но съгласно строгата политика на Пекин за нулева зараза, дори малки огнища могат да затворят цели градове и да поставят под карантина контактите на заразените пациенти, информира БГНЕС.

Тази безмилостна политика предизвиква изтощение и недоволство сред голяма част от населението, докато пандемията наближава третата си година. Резултатът - спорадични протести и намаляване на производителността във втората по големина икономика в света.

Снимка: Bloomberg.com