България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Лекар обясни как да различим грипа от Ковид-19, пик на заболели ще има след коледните празници

Д-р Гергана Николова уточни, че все още има интерес към ваксинацията срещу коронавирус, особено с бустер

17.11.2022 | 08:06 Редактор: Ирена Бакърджиева

Първият случай на грип "А" вече е доказан у нас. На този фон има свръхинтерес към противогрипните ваксини, които обаче се оказаха недостатъчни.

"Пациентите, които в предните години се бяха имунизирали и се убедиха в това, че не боледуват, срещайки грипа, доведоха до повишаване на доверието и интереса към тези ваксини. Ние сме държава с ниски проценти на ваксинационно покритие. Това, че имахме нисък процент на ваксинация срещу Ковид, не беше нещо странно, защото и по отношение на грипа България е на едно от последните места", заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че количествата ваксини се заявяват предварително предната година на базата на това колко човека са се ваксинирали и уточни, че това, което се заявява, е, което покрива Министерството на здравеопазването, но има недостатъчни количества в аптеките за свободна продажба. Лекарят поясни, че е много трудно на по-късен етап да се вземат нови ваксини.

"Има все още и желаещи за ваксинация срещу Ковид-19. Добре е, че той се видоизмени в степен, че не е толкова агресивен и няма толкова усложнения, но е вирус, който е изключително изменчив. Има интерес към ваксините, особено към бустерните дози", отбеляза д-р Николова за Bulgaria ON AIR.

Тя уточни че различни причинители може да имат еднаква симптоматика и посочи, че острите респираторни заболявания протичат с хрема, запушен нос, температура, сухо гърло, болки в гърлото, мускулите и ставите. Тя продължи с това, че Ковид протича по-тихо, с не толкова манифестни в началото симптоми, докато при грипа има ясно начало.

"Не влизаме в епидемия. Започват да навлизат вирусите, ще циркулират, но до епидемичната обстановка има време. Като минат коледните празници и се съберат повече хора, по-лесно става разпространението. Януари чакаме пика. Дори по време на епидемия, не е грешка да се ваксинирате", категорична е д-р Николова.

Тя предположи, че сериозните противоепидемични мерки миналата година са се отразили както на Ковид, така и на останалите респираторни заболявания, но хората не могат да живеят затворени и начинът е да се ваксинират, за да живеят спокойно.

"Хората понякога неглижират симптомите и продължават да си ходят на работа. Това влошава тяхното общо състояние", каза д-р Николова и посъветва хората да си остават вкъщи, да пият чайове, да се свържат с личния си лекар и да не се лекуват с антибиотици.

"Вирусите не се лекуват с антибиотици. Създаваме тежка антибиотична резистентност, това не е добре за нас", добави лекарят.

Гледайте видеото с целия разговор.