Лекари извадиха през сърцето на жена от Добрич 40-сантиметров тумор, тръгващ от матката

От 3 години Пенка е имала неспецифични сърдечносъдови оплаквания

22.11.2022 | 10:08 Редактор: Елеонора Танева
Лекари извадиха през сърцето на жена от Добрич 40-сантиметров тумор, тръгващ от матката

Мултидисциплинарен лекарски екип отстрани 40-сантиметров тумор, произхождащ от матката и достигащ до дясната камера на сърцето на 72-годишна жена от Добрич.

"Случаят е изключително рядък и вероятно единствен у нас, споделиха специалистите от плевенската болница "Сърце и Мозък".

От 3 години Пенка е имала неспецифични сърдечносъдови оплаквания, като сърдечната ѝ честота е достигала до 150-160 удара в минута. Оплакванията ѝ се засилват през лятото на тази година. Консултирана е от кардиолог и тогава е установена туморна формация в дясното предсърдие с произход от долна празна вена (вена кава).

"След като стана ясно, че имаме уникален случай на туморно образувание в корема, което преминавайки през вените достига до сърцето, взехме решението пациентката да бъде оперирана от мултидисциплинарен лекарски екип от кардиохирурзи и гинеколози", обясни началникът на клиниката по кардиохирургия д-р Йордан Красналиев.

Туморът е изваден откъм сърцето. Отстранен е и първичният миомен възел на матката, както и левият яйчник с цялата прилежаща към него вена.

"Смея да твърдя, че този случай бе истинско предизвикателство за нас като лекари. Имали сме подобни случаи в болницата, но те най-често са на тумори, локализирани в десния бъбрек, през долна празна вена и стигащи до сърцето. За първи попадаме на туморно образувание, локализирано от матката до сърцето", коментира д-р Красналиев.