Нинова и Янев обсъдиха бюджета: БСП държи на доходите, "Български възход" призова за баланс

"Докато ги има тези политически противоречия и сблъсъци, губим време за бюджета", категорична е Нинова

18.11.2022 | 15:31 Редактор: Ирена Бакърджиева
Нинова и Янев обсъдиха бюджета: БСП държи на доходите,

"Между първо и второ четене на бюджета трябва да постигнем съгласие за разумни промени, така че при удължаване на действието му за следващата година да има гаранции, че няма да се стигне до финансови затруднения", призова лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на срещата с депутати от "Български възход" на тема "Бюджет".

Приоритет за левицата обаче остава повишаването на доходите.

"Абсолютно вярно е, че щеше да е добре да вървят паралелно разговорите за съставяне на трайно и стабилно мнозинство, защото виждате, че тези плаващи мнозинства са изключително опасни какво ще се приеме в крайна сметка. Но както виждате, тези разговори не вървят успешно. Така че хубаво е да се водят разговори за правителство, но позволете да изразим своите опасения, че докато ги има тези политически противоречия и сблъсъци, губим време за бюджета, а вече сме средата на ноември. Не можем да си позволим да оставим хората през зимата в това състояние, което е сега, както са сега нещата", каза Корнелия Нинова.

От своя страна лидерът на "Български възход" Стефан Янев настоя за системен подход, така че промените да са балансирани, съобщи БНР.

"Нещата според мен трябва да вървят паралелно – от една страна, да се говори за съставяне на мнозинство, което да подкрепи правителство, което да бъде в състояние чрез Закона за държавния бюджет да осигури работата в системен порядък, защото е много важно да намерим баланса - тези потенциално увеличени социални разходи да не бъдат за сметка на нови заеми", заяви Янев,

"Не казвам, че някой залита, но е възможно да се получи залитане и след това да е евентуално трудно за следващото правителство и следващия парламент да търси начин как да компенсира възможни такива грешки", уточни лидерът на "Български възход".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR