Държавата ще плаща за настаняване на украински бежанци до 24 февруари, но не в хотели

Помощта ще бъде само за настаняване в държавни и общински бази

16.11.2022 | 19:45 Редактор: Вяра Димова
Държавата ще плаща за настаняване на украински бежанци до 24 февруари, но не в хотели

Министерският съвет удължи до 24 февруари 2023 г. срока на действие на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България, като в удължения период на действие ново настаняване ще бъде извършвано само в държавните и общински бази. Удължаването на срока е в резултат на приетото днес правителствено решение за изменение на програмата.

Помощта ще се използва в обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон, както и в обекти, за които са изпълнени кумулативно следните условия: са държавна собственост или общинска собственост, или собственост на публични предприятия, без оглед на правноорганизационната им форма; са места за настаняване, по смисъла на Закона за туризма, вписани в Националния туристически регистър; са посочени в списък, утвърден от Ръководителя на Временна оперативна група към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна.

Помощта ще се използва и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър – само за настанени лица, с предоставена временна закрила, за които кумулативно са изпълнени следните условия: към 31.10.2022 г. са се ползвали от Програмата и към същата дата са били настанени в категоризирано/регистрирано в Националния туристически регистър място за настаняване, посочва БГНЕС.

Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър и в Регистъра на места за подслон, участват в програмата, като предоставят на разселените лица нощувка/подслон с размер на помощта от 15.00 лв. без ДДС, респективно 16,35 лева с включен ДДС при ставка в размер на 9 % за категоризираните места за настаняване и 18,00 лева  с включен ДДС при ставка в размер на 20 % за некатегоризираните места за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на програмата.

От днес, 16 ноември 2022 г., настаняването на разселените лица с временна закрила се извършва само в обектите държавна или общинска собственост от Временна оперативна група  към Националния съвет по миграция, граници, убежище и интеграция по въпросите на ползващите се от временна закрила в Република България граждани на Украйна.

Снимка: БГНЕС