3 часа на опашка, въоръжени с вяра и с молитви към Света Мина в "Обрадовския манастир"

Чудотворната икона е дошла в светата обител през 1950 година

11.11.2022 | 18:57 Редактор: Ваня Кузманова

Вярващите се молят и покланят пред Свети Мина - покровител на дома и семейството. Пред чудотворната икона на светеца в "Обрадовския манастир" се редиха стотици вярващи.

Тася е доша в манастира, за да се помоли пред иконата преди 16 години, когато заминава за Австралия. На празника отново е тук, тъй като е открила, че светецът е неин закрилник.

"Всяка една икона е хубаво да бъде осветена и аз така донесох своята икона, понеже се оказа, че е за този празник. Човек не само има нужда да се помоли, а и да благодари за всички неща, които ни се случват в живота, а най-малкото, че сме живи и здрави", сподели Тася. 

Чудотворната икона е дошла в светата обител през 1950 година. Смята се, че светецът-войн освен, че е покровител на семейството, закриля и чува молитвите на жените за деца. 

"Честит празник на всички българи, които достойно почитат паметта на Свети Мина. Целият православен български народ почита с преклонение Свети Мина - няма как да го почиташ, ако не ти е на сърце, ако не ти е близък на теб и твоето семейство. Всенародната почит е заслужена, защото той винаги е до всеки един", каза Негово преосвещенство белоградчишки епископ Поликарп.

Стотици хора от рано сутринта чакаха с часове в двора на манастира, за да се помолят и докоснат до чудотворната икона на Свети Мина. 

Други като Ивелина имат и празник. Заради празника и многото желаещи да се докоснат до иконата по изключение манастирът остава отворен, докато има хора. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.