Кои са трагичните случаи с участието на мигранти, завършили фатално за полицаите?

В периода януари - септември 2022 г. са задържани близо 13 хил. граждани на трети страни

08.11.2022 | 19:00 Редактор: Ваня Кузманова
Кои са трагичните случаи с участието на мигранти, завършили фатално за полицаите?

Охраната на границата с Турция и нелегалната миграция неведнъж са излагали на риск служителите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. В периода януари - септември 2022 г. са задържани близо 13 хил. граждани на трети страни. 

Ето трагичните случаи с участието на мигранти, някой от тях завършили фатално и за полицейските служители. 

Двама полицаи загинаха, след като автобус с нелегални мигранти се вряза в патрулна кола на оживено кръстовище в Бургас. Преследването започва от Малко Търново и продължава близо 50 км в посока Бургас. Два екипа на "Гранична полиция" правят опит да спрат автобуса, но той буквално помита патрулката. Полицаите загиват на място.  

По-рано тази година двама нелегални мигранти, загинаха, а други 21 пострадаха, след като специализиран военен камион катастрофира в района на село Граматиково. Ранени бяха и двама български военни. 

През 2015 година група от 54 нелегални имигранти е засечена от граничните полицаи. При опит да бъдат задържани те не се подчиняват и оказват физическа съпротива на униформените. Вследствие на произведен предупредителен изстрел от единия от тримата полицаи, куршумът рикошира и ранява един от мъжете, който по-късно умира.