Министър Гечев обеща субсидии на протестиращите лозари с унищожена продукция

От част от масивите въобще не е събрано грозде за вино 

07.11.2022 | 19:01 Редактор: Тодор Петров

Стотици лозари от цялата страна излязоха на протест пред Министерството на земеделието. Недоволството им е провокирано от политиката на министерството спрямо сектора през последните години. Според протестиращите, след 1989 година лозята в страната са намалели почти двойно.

Бурята през септември в Поморие унищожи близо 2 000 декара лозя. Комисия описа щетите, но лозарите в региона още очакват да бъдат компенсирани част от щетите. От част от масивите тази година въобще не е събрано грозде за вино от традиционно лозарския регион. 

"Значителна част са поразени от градушката. Тези редове бяха на земята, колегата си ги възстанови с цената на много ръчен труд и привлечен чужд труд. Ние събрахме под 50%, някъде нищо не се събра, защото гроздето беше на земята", сподели лозарят Младен Върбанов.

Не само лозарите в Поморие са изправени пред трудност. С искане да се обърне внимание на случващото се в сектора протестиращи от цялата страна се събраха пред сградата на Министерството на земеделието. 

Служебният министър Явор Гечев покани протестиращите на разговор, но те настояха той да се срещне с тях пред сградата. Министърът увери, че се очакват допълнителни субсидии за сектора. Лозарите обаче казват, че ако проблемите им не бъдат решени, са готови и на други протестни действия.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.