Лозарите излязоха на протест заради неспазените обещания, губят по 400-500 лв. на декар

На мнение са, че липсва прозрачност в работата на Министерството на земеделието

07.11.2022 | 13:55 Редактор: Искра Ангелова
Лозарите излязоха на протест заради неспазените обещания, губят по 400-500 лв. на декар

Националното сдружение на българските лозари излезе на протест пред Министерството на земеделието. От бранша настояват за дългосрочни политики за развитието на сектора.

Недоволството им е провокирано от политиката на министерството. Те настояват да се обърне внимание на лозарския сектор у нас, който през последните години преживява един от най-тежките периоди.

Те смятат, че липсва прозрачност в работата на МЗ. Обявиха се срещу катастрофалното, по думите им, законодателство, както и липсата на защита от страна на държавата.

"Настояваме за адекватни политики в областта на лозарството. Този проблем не е от вчера. Последната година и половина правихме над 20 срещи с министъра на земеделието, зам.-министъра, директора на Изпълнителната агенция по лозята. Непрекъснато ни се обещават неща, които не се случват. Очаквахме предложения от тях за дългосрочна, краткосрочна политика", каза членът на Управителния съвет на Асоциацията на българските лозари - Калин Иванов за Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че са претърпели огромни загуби.

"Загубата на декар ни е около 400-500 лв. Диалогът куца, поканихме министъра да слезе и да обещае пред камерите", допълни Иванов.

Снимка: Bulgaria ON AIR