Вандали нападат дома на Димитър Талев, внукът му: "Започнаха трясъци, летяха камъни"

На гаражната врата на къщата нападателите пишат надпис, с който се определят като "доносници"

06.11.2022 | 18:45 Редактор: Ирена Бакърджиева

Вандалска проява срещу дома на писателя Димитър Талев в Бистрица. В къщата живее неговият внук Климент Талев заедно със семейството си. Една от възможните причини за вандалската проява са политическите нагласи на Климент.

В петък вечер домът на Климент Талев, внук на писателя Димитър Талев, е нападнат от неизвестни с бойни прашки и камъни. Обсадата продължава почти два часа.

"Започнаха трясъци, които ескалираха и започнаха да летят камъни и аз успях да затворя капаците и да сложа картони", сподели Климент.

Нанесени са щети върху фасадата на къщата. Ранено е и едно от кучетата на Климент, уцелено с камък.

"Оставете ме мен, това е домът на Димитър Талев. Това е една културна ценност, историческа ценност. Тук се съхраняват и неговите архиви", смята внукът на Димитър Талев.

На гаражната врата на къщата вандалите пишат надпис, с който се определят като "доносници", а върху оградата е закачено импровизирано чучело. Според Климент нападението е провокирано от някои негови политически възгледи.

"Смятам, че е в две направления. Едната страна с про-руско настроени формации. Другата страна са македонистите и про-сръбски ориентирани люде", предполага Климент.

Преди няколко седмици Климент Талев закачи знаме "Азовстал" на покрива на дома си.

"Днес, с този акт, Димитър Талев отново бе хвърлен в Отсиян. Колкото до знамето на покрива, съдбата на украинците, на братския украински народ, е много аналогична с тази на българите от Македония и аз съм сигурен, че и дядо ми би сторил същото", категоричен е Климент.

Климент и семейството му подозират, че атаките няма да спрат скоро и очакват институциите да се заемат с проблема. А дотогава ще се опитват сами да защитят дома на техния дядо Димитър Талев.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.


1
2 rate up comment rate down comment 1
конт дьо фрей
преди 1 година
Климент е срам за дядо си Димитър. Сигнализирай за неуместен коментар