След поругаването на паметника "Майка България", в Търново ще борят вандалите с камери

В Деня на будителите един от символите на града осъмна без щик от пушката

02.11.2022 | 19:40 Редактор: Ирена Бакърджиева

Видеокамери ще пазят от набези паметници и обекти на културата във Велико Търново. Причината са зачестилите вандалски прояви в старата столица.

В Деня на будителите един от символите на Велико Търново - паметникът "Майка България", осъмна без щик от пушката на един от войниците.

"Само преди 4 години беше основно обновен, реставриран, всички каменни блокове бяха основно изчистени от окиси и мухъл, бяха сменени фугите, бяха реставрирани всички статии от композицията, дори щиковете. Явно имаме някаква вълна на вандализъм напоследък в Търново", обясни зам.-кметът на старата столица - Нейко Генчев.

В същото време уникалният бронзов макет на крепостта Царевец вече е с липсващи елементи. Той е предназначен за незрящи, които чрез напипване на релефните части да придобият представа за историческия обект.

"От автора на проекта разбирам, че преди два дни, като е идвал насам, вижда две деца, качени върху макета, майка им ги снима и след това видяхме, че кръстчето от патриаршеския комплекс го няма. Днес хората от магазина за сувенири ми върнаха един от жетоните, с който обозначаваме обекта за слепите хора", посочи председателят на "Ротари клуб" - Венелин Иванов.

От общината обмислят да монтират видеонаблюдение на културните старини в града.

"Нашето непосредствено решение, което следва, е да поставим най-накрая видеонаблюдение и ако няма у един човек съзнанието какво означава национално достойнство, национална гордост, никакво видеонаблюдение няма да го спре", добави зам.-кметът.

За да бъдат поставени обаче видеокамери, трябва да бъдат обявени обществени поръчки, а кога ще се случи това, все още не е ясно.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: БГНЕС