Нинова: В 7:30 ч. сутринта у дома дойдоха служители на "Съдебна охрана"

"Прокуратурата се опитва да се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП", заяви лидерът на партията

02.11.2022 | 13:56 Редактор: Искра Ангелова

Една от горещите теми в кулоарите на парламента днес е как ще се упражнява контрол работата на главния прокурор. По-голямата част политически формации се заявяват "за". Дори Надежда Йорданова от "Демократична България" е изготвила предложение за механизъм за разследване на обвинител номер 1.

А интересното е това, което заяви по-рано лидерът на БСП - Корнелия Нинова.

"Не знам дали това, което ще ви кажа, има връзка с вчерашната ни среща с главния прокурор Гешев, но само ще изложа факти. Днес сутринта в 7:30 ч. в дома ми дойдоха двама униформени от "Съдебна охрана". "Съдебна охрана" по закон изпълнява принудително довеждане. Както знаете, прокуратурата се опитва да се намеси във вътрешнопартийните дела на БСП", обяви Корнелия Нинова.

Причината е подадена жалба в полицията и прокуратурата от Кирил Добрев. Той, заедно с Калоян Паргов, не бяха допуснати да гласуват на Националния съвет на БСП.

А самата Нинова не се е явила на въпросната призовка. Тя обвързва случилото се с вчерашната си среща и факта, че БСП поиска оставката на Иван Гешев.

"Подкрепяме изцяло желанието. Когато говорим за форми на контрол над главния прокурор, ние готвим предложение за промяна в Конституцията, което ще предложим на дискусия, което да включва механизми за контрол над главния прокурор. Това ще бъде предложение, а не желание. И желанията в политиката с важни, но не са като предложенията", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

"И сега имаме, и вчера го обявихме - предложение за съдебен контрол върху отказите за досъдебно производство. Ние сме "за" контрол върху действията на главния прокурор", допълни Нинова.

Припомняме ви, че във вторник лидерът на ГЕРБ - Бойко Борисов, заяви, че формацията ще подкрепи предложението да има повече контрол върху работата на Гешев, като така ще бъдат разрушени всички спекулации между партията и главния прокурор.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR