Нинова vs Добрев: Прокуратурата проверява неизпълнение на съдебно решение от БСП

Според лидера на партията действията са безпрецедентни, ще сезира български и европейски институции

04.10.2022 | 19:20 Редактор: Теодора Патронова

Корнелия Нинова е призована на разпит в прокуратурата на 12 октомври след жалба на Кирил Добрев. От държавното обвинение са поискали от ръководството на БСП да предоставят запис и протокол от заседание на Националния съвет на партията от 28 август.

Кирил Добрев сезира прокуратурата за това, че е бил възпрепятстван от ръководството на партията да участва в заседанието на Националния съвет в края на август. Той беше изключен от партията, но няколко месеца по-късно беше възстановен като член на БСП след решение на Върховния касационен съд. След подадената жалба е образувана прокурорска преписка.

Корнелия Нинова коментира случая.

"Кирил Добрев присъства на заседания на Националния съвет, изказва се два пъти и сега жали, че не е допуснат до заседанието. Да говориш на партийно събрание се оказа престъпление. Преписки за престъпници стоят с години на прокурорските бюра, а това нещо е задвижено в рамките на месец. Цялата машина е включена срещу БСП", изтъкна тя.

Нинова заяви, че няма да предостави на прокуратурата и един лист от партийни събрания, въпреки получените призовки от Софийската районна прокуратура.

"Да се снабдят със съдебна заповед за претърсване и изземване. Чакам ги на "Позитано". Няма да се явим на разпити тримата. Да дойдат и да ни отведат принудително на разпит, чакаме ги, не се укриваме", каза тя.

Според лидера на БСП действия на прокуратурата са безпрецедентни, затова ще сезира всички български и европейски институции. От прокуратурата заявиха, че са спазили закона.

"Такива действия не са прецедент. Става дума за неизпълнение на съдебно решение. Ако жалбата беше нейна срещу Добрев, значи ли това, че той не трябваше да бъде призоваван за сведения? Нима законите не са еднакви за всички, включително за политиците? Призовавам ги да се въздържат от политическо говорене и да не използват прокуратурата за партийни цели. Това не им дава правото за накърняват доброто име на съдебната власт", подчерта прокурорът Георги Иванов.

Кирил Добрев пък обясни, че това е стандартна процедура за хора, които не изпълняват окончателни съдебни решения.

Според Добрев Нинова му е казала, че може да остане като гражданин на заседанието на НС на БСП, но да не участва в гласуването.

От прокуратурата коментираха още, че ако не се явят лицата на посочената дата, ще бъдат спазени всички закони от страна на обвинението.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК