Прокуратурата погна Корнелия Нинова, тя отказва да съдейства и да се яви на разпит

Жалбата идва от страна на изключения от партията Кирил Добрев

04.10.2022 | 11:40 Редактор: Тодор Петров

"Случва се нещо безпрецедентно. Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Тя не е инструмент за правосъдие и справедливост, а е бухалка за неудобните. Тя е частна прокуратура на задкулисието", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в централата на партията на ул. "Позитано" 20.

Свършиха ли дрогираните шофьори и престъпниците, които изнасилват възрастни жени по селата, наркотрафикантите и нагласените обществени поръчки, та се заехте с вътрешнопартийните въпроси в БСП, попита риторично тя.

Вчера тя е получила призовка да се яви веднага на разпит. Нинова трябва да предостави на прокуратурата запис и заверени копия на стенограма и протокол от проведено заседание на Националния съвет на БСП на 28 август. Лидерът на БСП също така трябва да връчи призовки на други членове на Националния съвет (Гергана Алексова-Великова и Борислав Гуцанов) да се явят на разпит, за да обяснят какво са говорили по време на пленума. Образуваната прокурорска проверка идва след жалба от страна на изключения от партията Кирил Добрев.

"Кирил Добрев присъства на заседания на Националния съвет, изказва се два пъти и сега жали, че не е допуснат до Националния съвет. Да говориш на партийно събрание се оказа престъпление. Преписки за престъпници стоят с години на прокурорските бюра, а това нещо е задвижено в рамките на месец. Цялата машина е включена срещу БСП. Пет години Борисов си отглеждаше вътрешна опозиция и я хранеше. След това служебният кабинет уволни всички хора на БСП", обясни лидерът на БСП.

"Няма да предоставя на прокуратура и един лист от партийни събрания. Да се снабдят със съдебна заповед за претърсване и изземване. Чакам ги на "Позитано". Няма да се явим на разпити тримата. Да дойдат и да ни отведат принудително на разпит, чакаме ги, не се укриваме. Ще сигнализираме всички възможни български и европейски институции. Партията няма да влезе в задкулисието, каквото и да правят и какъвто натиск да ни оказват", настоя Нинова.

Докато не реформираме дълбоко и истински правосъдната система на България, никога няма да излезем от омагьосания кръг, в който се въртим 30 години, завърши тя.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК