Лекари сезираха Фандъкова с писмо, написано със сажди от замърсителите на столичния въздух

Тя заяви, че властите са запознати, че замърсяването на въздуха е причинено предимно от начините на отопление

31.10.2022 | 19:27 Редактор: Ирена Бакърджиева

Лекари от сдружение "Въздух за здраве" сезираха на кмета на София Йорданка Фандъкова по нестандартен начин - с писмо със заглавие "Всички дишаме това писмо". Специфичното е, че то е написано със сажди от основните замърсители на въздуха в столицата. 

Щипка сажди от комини и солидно количество натрупана мръсотия в ауспусите на колите са част от съставките, които използва един експерт-технолог, за да създаде мастило. А с него да се напише красиво писмо до Столичната община с ясното послание – да достигне до теб, вместо до дробовете ти.

На прага на зимния отоплителен сезон преди комините масово да се запушат, лекари от сдружение "Въздух за здраве" с помощта на калиграфи написаха писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с идеята да се привлече вниманието и да се вземат мерки за ограничаване на замърсяването на въздуха.

"Нормално за създаването на една страница текст от калиграфите са необходими около 3 капки мастило, 3 капки съдържат 45 милиграма от въпросните сажди или замърсители. При положение, че средно годишното замърсяване в София е 28 микрограма, са около 5 месечната доза, която имаме. Това, което имаме на един лист хартия, е от дребните частици, които един човек диша за 5 месеца. А посланието е да направим видимо това, което стандартно не е видимо и да обърнем внимание върху един проблем, който засяга една четвърт от всички заболявания", обясни пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че властите са запознати, че замърсяването на въздуха е причинено предимно от начините на отопление и обеща да се засилят мерките.

"Ще подобряваме организацията, ще правим обратна връзка с хората, но апелираме към хората, които се отопляват на дърва и въглища, има възможност климатици, печки на пелети, газ, топлофикация, където това е възможно, всичко това, за да дишаме по-чист въздух. Притеснението с покачването на цените е основателно, за съжаление, напредъкът на София се дискредитира за това, че някои хора се връщат към дърва на фона на опасенията от покачващи се цени", посочи Йорданка Фандъкова.

Именно високите цени на ток и газ пораждат опасенията от по-голямо замърсяване на въздуха тази зима. А лекарите отчитат, че хората, умиращи от заболявания, причинени от замърсен въздух, са в пъти повече отколкото жертвите на войната по пътищата.

"Статистиката на СЗО показва, че на годишна база в България загиват около 10 и 15 000 души на една година, а в автокатастрофи между 600 и 1000, така че между 10 и 15 пъти повече хора загиват от въздушно замърсяване, отколкото от автомобилен травматизъм", добави д-р Симидчиев.

Те се надяват съвсем скоро мръсотията от въздуха да бъде фиксирана красиво само върху лист хартия, без да се татуира върху белите ни дробове.

Вижте повече в репортажа Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR