България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ревизоро: Тепърва ще плащаме сметката за въглищните централи и мръсния въздух

Инж. Наталия Пачеманова и Емил Димитров коментираха актуалната ситуация със замърсяването

14.09.2022 | 09:29 Редактор: Ваня Кузманова

Какво наложи спирането на ТЕЦ "Марица 3"?

"Моментът със замърсяването на въздуха в Димитровград е критичен откакто сме влезли в ЕС. Взе се решение въглищните централи да спрат. Не се правят инвестиции да се изчисти въздухът. Не може първата работа на служебен министър да е да закрие всичко, което този преди него е направил, без да попита защо е направено. Не коментирам затварянето на ТЕЦ "Марица 3", защото ще има съдебни дела. Всяко едно спиране има последствия във времето, които хората заплащат. Тепърва ще плащаме сметката", коментира бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро в студиото на "България сутрин".

"Надявам се покрай енергийната криза в цяла Европа европейският съд да погледне малко по-благосклонно. Не виждам как техният съд ще се съобразява с нашите желания. При толкова нарушения да продължим да работим... "Марица Изток" 1, 2 и 3 нямат нищо общо с ТЕЦ "Марица 3", който в момента е спрян", посочи бившият министър.

Неготово мнение е, че филтри има, но там има и изключително високо съдържание на сяра

"Затова винаги сме следели накъде отиват отпадъците на София и къде се изгарят, да внимаваме накъде отиват влаковете с въглищата на сяра. Контролът не може да реши всичко, но трябваше да предприеме тези действия, които се взимат сега. Когато бях на поста на министър съм ги помолил да не разрушават това, което е изградено", каза Димитров. 

Той изтъкна триковете, които са прилагат - когато се издава разрешително, се допуска, че този, който ще го ползва, той да си го пише. 

И заключи, че причините за наводнения в Карловско са неизчистени корита, неизсечени сухи дървета

"Това не е сеч. 99% от дърветата бяха с корени, не говорим за сеч. Обаче понеже сме в предизборна кампания и понеже кметовете догодина ще се явяват на избори, трябва да има виновен и този виновен със сигурност да не е кметът", завърши Димитров.

"В момента въздухът в Димитровград е много чист. Не беше такава ситуацията обаче в съботния ден - 10 септември, когато имаше рекордни завишения. РИОСВ Хасково даде предписания на оператора да намали масовия поток от серен диоксид. По-късно, когато видяхме, че ситуацията се влошава, ние изпратихме писмо до електроенергийния системен оператор с молба незабавно да бъде прекратено производството на електроенергия от ТЕЦ "Марица 3", заяви директорът на РИОСВ - Хасково инж. Наталия Пачеманова пред Bulgaria ON AIR.

"Основен замърсител може да наречем ТЕЦ-а. Измервателната станция е Изпълнителна агенция по околната среда и тя прави замервания. Ние боравим само с готови данни, но виждайки стойностите от събота, те са валидирани от станцията, така че те са точни. Въпреки това, за да няма спекулации, ние помолихме да бъде монтирана мобилна измервателна станция, която от събота вечерта се намира до стационарната измервателна станция и още при поставянето ѝ тя измери стойности като тези на стационарната", разясни тя.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК