Косвени щети от войната: 1/3 от горите са унищожени, почвите са натровени

Качеството на въздуха се влошава съществено заради масовите ракетни удари

27.10.2022 | 15:50 Редактор: Елеонора Танева
Косвени щети от войната: 1/3 от горите са унищожени, почвите са натровени

Малко встрани от тази черна статистика остават щетите върху околната среда в Украйна. Според данни на Министерството на околната среда и природните ресурси към момента те са на стойност 1,35 трилиона украински гривни (37 млрд. евро) и са най-големите от Втората световна война насам.

Еколози коментират пред местната информационна агенция УНИАН, че изчисленията на екоминистерството са много консервативни и опасенията им са, че щетите са в пъти по-големи.

В резултат от военните действия е унищожена около 1/3 от горския фонд на Украйна, като сателитните снимки показват, че това са основно гори в южните и източните части на страната. Дърветата се секат масово и за изграждане на военни укрепления, за отопление.

Тези територии са изкуствено залесени през последните 100 години, за да подпомогнат поддържането на водния баланс и микроклимата, обясняват еколозите. Това означава, че има заплаха за водния баланс в региона в следващите 10-15 години и липса на вода в резервоарите.

Но загубата на горския фонд дори не е най-страшното за Украйна, опасяват се експертите. Качеството на въздуха се влошава съществено заради масовите ракетни удари. Като се добавят и емисиите от горските пожари, включително и в зоната около АЕЦ "Чернобил", в която все още нивото на радиация е над нормата, и унищожените промишлени заводи, замърсяването с въглероден диоксид, азотен окис и други химически елементи се увеличава значително.

Според министъра на околната среда Руслан Стрилец през тази година емисиите вредни газове в атмосферата достигат 46 млн. тона, спрямо 2,2 млн. тона годишно през 2020 г. и 2021 г.

Украйна е сочена за житница на Европа, а блокираните пристанища показаха колко държави в развиващия се свят разчитат на украинската реколта. Но войната застрашава и плодородието - почвите се унищожават от постоянното движение на военната техника, което стимулира ерозията, и се замърсяват от химическите вещества в ракетите, които нарушават микрохимичните и биологичните процеси.

Ракетните удари унищожават петролни депа и складове в различни региони, което увеличи вредните емисии във въздуха, но и води и до замърсяване на почвите.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС