Какво си каза Радев с "Продължаваме промяната" и затворена ли е вратата за кабинет?

Президентът не си спести критиките си към втората по големина парламентарна група

31.10.2022 | 13:35 Редактор: Ваня Кузманова

Във втората от общо седем срещи с парламентарните групи за сформирането на кабинет с първия мандат, президентът Румен Радев отново призова за диалог между политическите сили.

"Напълно съм съгласен с вашата теза, че не може да има правителство на всяка цена, рожба на задкулисни уговорки", заяви Радев.

Сред основните теми на разговорите между държавния глава и представителите на втората политическа сила бяха още бюджетът за следващата година и модернизацията на армията. А по част от темите Радев не си спести и критиките към "Продължаваме промяната".

"Вие си спомняте при връчването на мандата на "Продължаваме промяната" миналата година, аз се обърнах към вас с призив, че ако за първите 100 дни не се предприемат решителни реформи за демонтаж на неуспешния управленски модел, то статуквото ще потърси своя реванш.. Няма да припомням как се развиха събитията", допълни Радев. 

От своя страна представителите на "Продължаваме промяната" заявиха, че за партията приоритет са антикризисните мерки, които включват 16 политики в 4 сфери, сред които помощ за възрастните хора и семействата и данъчни облекчения за младите. В тях се включва помощ за бизнеса и компенсации заради високата цена на тока. Приоритет за "Продължаваме промяната" са и законите за усвояване на Плана за възстановяване, както и борбата с корупцията.

Втората по големина парламентарна група категорично няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ-СДС и отрече метода на партията за разговори в контактни групи. 

Държавният глава обърна внимание и на необходимостта от приемането на бюджет за следващата година, на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, както и мерки за повишаване на националния отбранителен капацитет и модернизацията на Българската армия. Той напомни и за нуждата от попълване на състава на важни конституционно установени органи, чието забавяне има опасност да доведе до блокиране на държавата.

След срещата, продължила малко повече от час, oт "Продължаваме промяната" призоваха правителството да изпълни своите задължения и да внесе проекта на бюджет в Народното събрание.

"По закона за публичните финанси днес е крайният срок, в който трябва да бъде внесен бюджетът от Министерския съвет в НС. Ако той не внесе проектозакон за бюджета, няма как да го инициира", категоричен бе Асен Василев. 

Миналата седмица служебният министър на финансите Росица Велкова заяви пред народните представители, че кабинетът работи върху три варианта за бюджет, но обясни, че най-вероятно ще предложи на НС да се удължи сега действащия закон.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.