Плевнелиев: Осъждаме въвеждане на президентска република

"Евроатлантически сили са дълбоко разделени", заяви той

24.10.2022 | 18:42 Редактор: Ирена Бакърджиева

Разговорите за бъдещото управление продължиха и днес. Росен Плевнелиев и Соломон Паси се срещната с представители на ДПС. Това е и последната от трите партии, които се съгласиха да участват в организираните от ГЕРБ-СДС консултации. Срещите приключиха с проект на декларация.

Основната цел на срещите на контактната група беше сформирането на евроатлантическо мнозинство в парламента, на чиято основа да бъде създаден и бъдещият кабинет.

"Намерените пресечни точки, за които ние сме убедени, че има конституционно мнозинство. Все още по голяма част от въпросите евроатлантически сили са дълбоко разделени - донякъде изкуствено и крайно противопоставени един на друг. Много ми се щеше в един такъв момент да видя единство по такива важни теми", заяви Росен Плевнелиев.

"Тъй като геополитиката диктува дневния ред на България и света, отново геополитиката може да даде решението и у дома", посочи Соломон Паси.

От ДПС, които се срещнаха с контактната група, също са на мнение, че евроатлантически ориентираните политически сили надделяват в новия парламент.

"В българския парламент от 7 партии 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология, тези партии имат 173 депутати и по изкуствени причини според нас", е мнението на Йордан Цонев.

Според ДПС без решаване на политическата криза, няма как да бъдат решени и всички останали проблеми. Под въпрос ще бъде и бюджетът.

На поканите за разговор се отзоваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Български възход". "Продължаваме промяната", "БСП за България" и "Демократична България" отказаха срещите, а "Възраждане" не бяха поканени. Разговорите приключиха с проект за декларация, който утре ще бъде внесен в Народното събрание. В документа се призовава за военна модернизация, правосъдна реформа и изпращане на оръжия за Украйна.

"Осъждаме въвеждане на президентска република, предпоставки за авторитарно управление, оказване на военна икономическа и хуманитарна помощ на Украйна", каза Плевнелиев.

Точките в декларацията трябва да бъдат обсъдени от всички парламентарно представени партии, а целта е да се сформира евроатлантическо мнозинство, което да приема законопроекти на база на записаните в нея приоритети.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК