Опорни хора

Събота от 18:30 часа
още

Политолози: Най-вероятният сценарий са предсрочни избори

Коментари на проф. Румяна Коларова, Слави Василев и Петьо Блъсков

24.10.2022 | 15:00 Редактор: Таня Харизанова

В предаването „Опорни хора“ с коментари гостуват политолозите проф. Румяна Коларова, Слави Василев и журналиста Петьо Блъсков.

Проф. Румяна Коларова: „Беше ясно, че има две малцинства, които взаимно се блокират. Защо? Защото наличието на „Възраждане“ в парламента всъщност унищожи възможността за някакъв вид продуктивно мнозинство - дали на единия или на другия блок. Това беше изходната точка, от която се тръгна и беше така да кажа, тъй като работещото остатъчно малцинство, от предишното правителство, фактически беше оформил единия полюс, а развръзката дойде с разпада на това малцинство от три партии. Вътре беше натрупано много голямо напрежение и неизбежно трябваше да се стигне до разпад. ПП може да се каже, че твърде силно злоупотребяваше с предимствата, които имаше от миналата година“.

Слави Василев: „Всички анализатори и политолози се чудихме дали ще има кабинет, но никой не предполагаше, че НС ще се спъне още на първия ден при избора на председател на НС. Само че продуктът на продуктите на НС, продуктите като законотворчество или избор на отделни кандидати намалява с времето като качество, защото политическата класа не само не се учи на парламентаризъм, не само не се учат на онези практики, които са необходими за да може да функционира този орган, но и нещата стават по- зле. И аз тук се присъединявам към тези коментатори, които смятат, че дебатът за реформа на политическата сцена е важен. Разбира се, г-н Трифонов няма необходимия политически капитал, за да може да реализира тази идея, но благодарение на него можем да я коментираме“.

Петьо Блъсков: „Влезлите политически партии в парламента си направиха една политическа тренировка, да видят кой с кого ще бъде, как ще бъде. Сега те ги обвиняват в какво ли не, според мен всички действаха по правилата. Опитваха се да тестват през цялото време ситуацията и да видят, коя от тях може да се изиграе резултатно“.

Проф.Румяна Коларова: „Не съм сигурна колко време имат. Защо? Представете си, както в момента, всички декларират, че няма да говорят с ГЕРБ, ами в момента, в който Президентът връчи първия мандат на ГЕРБ, всички останали кажат, че няма да говорят с тях или достатъчно кажат, че ясно няма да има мнозинство, какво да прави ГЕРБ? Една седмица да държи мандата? Естествено е да го върне същия ден. А ако ПП вземат мандата и съответно те кажат „няма да се опитваме“, както казват „не водим разговори с ДПС, не водим разговори с ГЕРБ“, „Възраждане“ казва „не водим разговори с тях“, реално погледнато, какво ще правят те? Какви преговори водят, след като те нямат 120 души? Значи и вторият мандат може да се върне в рамките на един ден. И оттам - нататък отиваме на въпроса, ако така се разиграват нещата, ако наистина оттук - нататък всеки ще декларира, че никакви разговори не води, това означава, че те имат пред себе си три седмици максимум и за тези три седмици те нищо не могат да направят. Както се казва, по- хубаво декември месец да имаме предсрочни избори. Оставете избора на председател на НС, но оттук -нататък започват консултациите и връчването на мандата за съставяне на правителство“.

Слави Василев: „Смятам, че най-вероятният сценарий е ние да отидем на предсрочни избори, които не съм сигурен, че ще произведат нещо по- различно. Ние видяхме каква е стратегията на ПП, където има известна логика те да продължават да държат контра на ГЕРБ, защото това легитимира тяхното политическо присъствие“.

Петьо Блъсков: „Време е да се спре с това политическо интригантстване. И е време да се види, че политическото интригантство води до катастрофа на държавата и на хората. Вместо да си говорим тук, че онзи с този като се съберял, щял да загине, онзи с този, като му уйдисвал на акъла, щял да пропадне… стига вече! Хайде мъдрите хора да се съберат помежду си и да си кажат „нека да правим политика в интерес на нацията, в интерес на хората. А не да правим политика в интерес на собствената си бахча“. Затова няма смисъл да се правят интриги - кой, защо, какво подкрепил. Ако са го подкрепили с политическа мисъл, значи са свършили една добра работа“.

Целия разговор гледайте във видеото!