Експерт: Русия поддържа киберармия от 1800-2000 души

"На Федерацията ѝ харесва да стоим далеч от конфликта и да не изпращаме оръжие на Украйна", смята Спас Иванов

22.10.2022 | 09:56 Редактор: Петя Кръстева
Експерт: Русия поддържа киберармия от 1800-2000 души

"В Русия масирани атаки като тази, която се случи през миналия уикенд, не се случват без благословията на Кремъл и на ФСБ, тоест няма как това да стане случайно. По тази причина такива предупреждения имат винаги някакъв политически подтекст. На Русия ѝ харесва ние да стоим далеч от конфликта и да не се ангажираме с него, включително да не изпращаме оръжия на Украйна, да станем нейна най-вярна колония на Балканския полуостров, каквато безспорно някои политици демонстрират, че сме", заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов.

По думите му президентската институция e била атакувана, защото тя момента е единствената работеща.

"Русия поддържа киберармия от 1800-2000 души, без да броим троловете. Тролските ферми са нещо съвсем различно и никой не знае с точност колко хора работят там. Фабриката им е базирана в Санкт Петербург и оперира съвсем легално, освен това - никога не е отричала връзките си с Кремъл. Но киберармията от активни хакери, които си сътрудничат с диктатора в Москва, те могат на практика да приземят и да заблудят обществото в частта, в която то зависи от публични интернет услуги по някакъв начин – мобилни банкирания, мобилни оператори", коментира той. 

Той дискутира и атаката срещу сайта на главния прокурор, съобщи БНР.

"Първо, прокуратурата не беше атакувана конкретно, а беше атакуван целият домейн "government.bg", между които е и прокуратурата, защото за нея отговарят същите сървъри, същите DNS услуги. Това, че нейният портал изчезна временно, е вторичен ефект. Няма данни, че сайтът на прокуратурата е атакуван пряко. Тоест г-н Гешев тълкува събитията, както му е изгодно, в този случай внушава, че някой е против него", смята експертът.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК