Фирми вече могат да кандидатстват за до 20 000 лв. грант за киберсигурност

Хотелиери вече са получили над 12 млн. лв.

17.10.2022 | 16:17 Редактор: Петя Кръстева
Фирми вече могат да кандидатстват за до 20 000 лв. грант за киберсигурност

Министерството на иновациите и растежа (МИР) отвори за кандидатстване процедура за "ИКТ решения и киберсигурност" на стойност 30,6 млн. лв. Това съобщи на брифинг министър Александър Пулев във Варна.

"По процедурата българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране", изтъкна той.

По нея фирмите ще могат да заздравят системите си за сигурност. Тя е изключително релевантна предвид ситуацията, посочи той и допълни, че българският бизнес ще може да използва средствата за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини, приложения за телефони, IT-системи и дигитален маркетинг. Срокът за кандидатстване по процедурата е два месеца.

Министърът на иновациите и растежа съвместно с министъра на туризма Илин Димитров проведоха  среща с туристическия бизнес във Варна, за да разяснят  възможностите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на ЕС към туристическия сектор.  

Пулев подчерта, че по процедурата, която отваря днес за ИКТ решения и киберсигурност, допустими за кандидатстване са и компаниите от сектор туризъм.

"Пари за иновации за енергийна ефективност и оборотни средства в туризма има по няколко направления по линия на МИР", изтъкна той. По думите му по ПВУ, освен за ИКТ решения и киберсигурност, фирмите от туристическия бранш ще могат да кандидатстват до края на годината и по предстоящата процедура за ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия, която е с бюджет от 200 млн. лв. Те ще могат да се възползват и от гаранционни инструменти за над 290 млн. лв. за растеж и за енергийна ефективност и възобновяема енергия.

"Така средствата през ПВУ по линия на МИР за туризма са близо 550 млн. лв. само до края на годината", каза той.

Главният директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" към МИР Илияна Илиева добави, че министерството е сключило договор с туристическото ведомство по ОПИК на стойност 62,8 млн. лв. за справяне с миграционните предизвикателства вследствие на конфликта в Украйна. По него на родните хотелиери са преведени за разходи за над 1 млн. нощувки на 93 834 бежанци -  първо МИР е изплатило авансова над 12 млн. лв. и предстои одобрение и плащане на междинен отчет на стойност още над  47 млн. лв.

По думите на Илиева в момента  има ново искане от Министерство на туризма за нови 9 млн. лв., които МИР да осигури за нощувки и топъл обяд на българските хотелиери, приютяващи бягащите от войната украински бежанци.

Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК