Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Поръчка на Русия ли е атаката към българските институционални сайтове и очакват ли ни нови "изненади"?

"Ако един човек може да нанесе толкова вреди в цяла държава, всички да си подават оставките", призова Спас Иванов

18.10.2022 | 21:20 Редактор: Петя Кръстева

Масирана хакерска атака изненада българските институции през уикенда.

"Killnet" е групировка, създадена през 2022 г., която изцяло подкрепя Кремъл. Досега тя беше предимно известна с това, че срещу определена сума осъществява вместо вас отказ от услуга. Изключително трудно е да се отговори еднозначно дали руското правителство е наело групировката, за да извърши атаката срещу държавната ни администрация. Това заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов в ефира на "Денят ON AIR"

Според него има няколко фактора, които говорят, че Русия не стои зад "нападението". 

"То е извършено в почивен ден, без да засяга почти нищо от стопанския живот на страната. На второ място е това, че няма връзка между институциите нападнатите частни субекти. Тази атака е твърде хаотична и разпиляна", поясни той. 

По думите на Иванов е напълно възможно "хакването" на институционалните сайтове да е било просто тест, който да покаже колко сме подготвени за подобна атака. 

"Трябваше да демонстрираме единен отговор спрямо подобно поведение на руската страна. Синхрон между институциите няма. Ненавременно са предупреди и частния сектор, и останалите държавни институции", констатира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че от атаката не са извлечени нито финансови, нито политически дивиденти, заради което тя би могла да бъде определена като "репетиция".

"За мен е лаишко да се твърди, че един човек е хванат. Ако един човек може да нанесе толкова вреди в цяла държава, всички да си подават оставките и да напускат", категоричен бе Иванов. 

Експертът по киберсигурност обобщи, че "трябва да очакваме неочакваното". 

"Ако до края на годината Русия продължава да губи на реалния фронт, ще видим нови подвизи на кибер фронта", заключи той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК