"Продължаваме промяната" и ДБ: Това е фасада, Рашидов не е консенсусна личност

Полярни първи политически реакции последваха избора на председател на НС

21.10.2022 | 18:00 Редактор: Теодора Патронова

Полярни първи политически реакции последваха избора на Рашидов за председател на НС. "Продължаваме промяната" и "Демократична България" гласуваха против. 

"Смятаме, че длъжността председател на Народното събрание е изключително важна и тя не трябва да се заема от човек, който вчера каза, че не иска да я заема. Това е фасада, зад която се скри невъзможността да се стигне до истински избор на председател на НС", подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

"Ние предлагахме формула на консенсус, а не да се намери консенсусна личност. Вежди Рашидов от наша гледна точка не може да бъде консенсусна личност", изтъкна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От ГЕРБ-СДС пък бяха категорични, че обединението на четирите парламентарни групи около избора на председател не представлява основа за сформирането на нова коалция, а целта е била да не се спира работата на парламента и да се прояви отговорност. 

След днешното гласуване се видя сериозно разделение между доскорошните партньори от "Продължаваме промяната" и БСП - заговори се за задкулисие и статукво. От левицата отрекоха обвиненията.

От БСП потвърдиха, че няма да подкрепят правителство с първия мандат. Така продължителността на 48-ото Народно събрание все още остава под въпрос.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК