Енергийни експерти са против въвеждането на две тарифи за ток за бита, сметките ще скочат двойно

Те са на мнение, че механизмът ще ощетява бедните

17.10.2022 | 19:01 Редактор: Петя Кръстева

Енергийни експерти се противопоставиха на предложението на служебния кабинет да се въведат две тарифи на тока за бита. Според тях механизмът няма да е работещ в тази ситуация, тъй като по-богатите българи ще бъдат по-облагодетелствани от бедните.

Ирена отоплява апартамента си с климатици. През миналия сезон е плащала сметки от около 90 лева на месец. Казва, че предложението - по-ниска цена да се плаща при по-малко потребление, ще се отрази на много малко хора. 

"Няма опция да не се платят сметките, просто не мисля, че по някакъв начин ще помогне, защото лимитът е такъв", смята тя. 

Идеята на двете тарифи е, ако потреблението е до 250-300 киловата месечно на домакинство, да се плаща по-малко. Според енергийния експерт Антон Иванов обаче трябва да се помисли за друг механизъм, тъй като по този начин българите, които се отопляват на ток, отново ще плащат по-високи сметки. 

"Регулярното потребление за домакински електроуреди и интернет влиза в този лимит, а когато става дума за отопление, то тогава вече ние ще надвишаваме този лимит от 250. Тоест онези, които го ползват за отопление, ще трябва да се съобразяват с този висок лимит. Това са много домакинства, ще е предизвикателство, което трябва да бъде правилно обяснено и тук не говоря за хората, които топлят басейни", поясни той.

За разлика от Ирена, Станислав, който се отоплява на парно е на мнение, че мярката ще е ефективна.

"Колкото по-малко плащаме, толкова по-добре. Това не е само за нас, а за всички. Ако плащаме по-високи сметки е много по-лошо, защото виждате, че доходите не са добри", смята той.

Според енергийните експерти, ако мярката бъде приета в Народното събрание, сметките за хората, които се отопляват на ток, ще бъдат два пъти по-големи от миналата година.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК