Бюджет 2023: Орязват компенсациите за ток или замразяват минималната заплата?

Синдикатите смятат, че антикризисните мерки трябва да останат

14.10.2022 | 18:45 Редактор: Петя Кръстева

Два варианта за бюджет за догодина подготвя финансовото министерство. Единият предвижда увеличение на пенсиите от средата на 2023 година и замразяване на минималната заплата. 

Вторият вариант, който обаче още не е доработен, предвижда орязване на разходите за компенсации за ток и тогава ще има възможност да се увеличи минималната заплата, която да достигне половината от средната за страната. 

"Внасянето на бюджет в парламента сега е рисково на фона на задаващата се икономическа ситуация следващата година", посочва бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов. 

По думите му "бюджетът в момента изглежда като една маса в ресторант, където един се прави на много голяма работа - поръчал хайвер, риби, скъп алкохол и казва "Аз съм дотук - вие оправете сметката, след което става и излиза от заведението".

Според бившия зам.-министър голямото предизвикателство за бюджета 2023 е да бъде овладяна инфлацията и да не бъде жертван икономическият растеж. 

"И двата варианта за мен са нереални. Базисният вариант позволява едно бъдещо редовно правителство да стъпи на него и на тази база ясно да каже какви са му политиките. Ако те правят политика, какъвто е вторият вариант, това означава доста по-сериозни ангажименти от страна на служебното правителство", подчерта той

Синдикатите са на мнение, че антикризисните мерки трябва да бъдат заложени и в следващия бюджет, както и увеличение на минималната заплата, казват синдикатите. 

"Трябва да се подкрепя бизнеса, трябва да се вдигат и заплатите - и средната, и минималната. 850 лв. трябва да бъде заплатата от 01.01, ако ще влизаме в еврозоната. Няма държава която е влязла с по-малко от 500 евро минимална заплата", настоява Любослав Костов от КНСБ.

По закон до 30 октомври бюджетът трябва да бъде внесен в Народното събрание. 

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК