Ще облекчи ли сметките през зимата изравняване в цената на парното и газа за битовите потребители?

За парното и газа се предлага цена от 100 лв. на мегаватчас, а за тока се обмислят две тарифи

16.10.2022 | 14:30 Редактор: Ирена Бакърджиева

Цената на парното и газа за битовите потребители да се изравни, за да не са принудени хората да сменят вида на отоплението посред зима. Това е един от механизмите, с които служебното правителство се кани да подпомогне домакинствата за предстоящите сметки през зимата.

За парното и газа се предлага цена от 100 лв. на мегаватчас. За тока се обмислят две тарифи, като до 300 киловатчаса месечно цената ще е ниска, а когато това потребление се надхвърли, ще е по-скъпо. 

"Това е разпространена практика да се стимулира икономията на енергия въобще. Тоест пресмята се някакъв обем, който е минимум и е на ниска цена и всяко превишение се таксува по увеличената цена", обясни икономистът Румен Гълъбинов.

Според икономисти всички мерки трябва да бъдат заложени в бюджета, за да са гарантирани средства за реализирането им.

"Добре е да се изчака малко и да се види дали ще имаме ново правителство, да заработи парламентът и тези неща да се предвидят като актуализация на бюджет 2022 или в новия 2023", добави Гълъбинов.

Предвижда се обсъжданият праг за евтин ток да важи и за домакинства, които са на друг вид отопление като парно, дърва, пелети или въглища. Мая живее със семейството си в тристаен апартамент, в момента са клиенти на Топлофикация "София".

"Сега сме на централно парно, но не се знае докога и дали ще го пуснат. Може да излезе, че е по-евтино с ток да се топлим. По-скоро някакъв комбиниран вариант, защото централното парно е с топла вода постоянно", смята Мая.

"Хубаво е служебният кабинет да помисли как да спомогне за икономическото развитие на държавата, за да генерира бизнесът съответните очисления, не да си говорим за компенсации, а как да се възродим като икономика", е мнението на Найден Найденов.

Според бизнеса две тарифи за тока са справедлива формула.

"Принципно подкрепяме такова решение, което е справедливо от сегашното. Решението е бързо и лесно може да бъде въведено, не е най-съвършеното, но е по-добро от настоящото", каза председателят на АИКБ - Васил Велев.

Бизнесът инициира следващата седмица срещи с политическите формации в парламента заради цените на тока и газа.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК