Фирмите ще забавят темпа на наемане на служители, работниците ще залагат на сигурно

Най-оптимистични са прогнозите за сектор "Информационни технологии"

12.10.2022 | 10:20 Редактор: Елеонора Танева
Фирмите ще забавят темпа на наемане на служители, работниците ще залагат на сигурно

Работодателите в страната значително ще забавят темпото на наемане на нови служители в периода октомври 2022 г. - март 2023 г. Според третото прогнозно проучване на Българската конфедерация по заетостта 14% от тях планират да намалят работната сила през следващото шестмесечие в сравнение с 6% за същия период миналата година. 43% прогнозират увеличение на персонала и също толкова работодатели ще запазят числеността на служителите си.

Най-оптимистични прогнози за следващите шест месеца отново имат работодателите от секторите "Информационни технологии", които планират увеличение на наетите с 30%, "Аутсорсинг" (+13%) и "Производство" (+10%), въпреки че и трите регистрират значително намаление от съответно 19%, 18% и 14%. 

В София 70% от работодателите прогнозират ръст на работната сила, което е намаление с 8% спрямо предишното шестмесечие. В Пловдив коефициентът на заетостта остава без промяна - 8%, а прогнозата на работодателите от региона на Варна достига коефициент на заетост от +10%. 

"Ако доскоро много служители се радваха на лукса да избират между различни възможности за работа, днес всички усещат бича на инфлацията и притесненията им не спират да растат. Ето защо много от тях ще предпочетат да останат на настоящото си работно място, а други ще потърсят препитание в големите градове на страната", коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК