Щастлива развръзка на кризата в Перник: Работниците слязоха от перваза на строежа

Има информация за частично плащане на задълженията към строителите

10.10.2022 | 18:43 Редактор: Елеонора Танева

Единият от двамата работници, които от сутринта стоят на перваза на петия етаж на сграда в Перник, склони и слезе. Това стана след информация, че има извършено частично плащане на задълженията към турските строители. Минути по-късно и вторият работник слезе при колегите си.

Неизплатените възнаграждения вдигнаха на крак властите в Перник, след като двамата работници обявиха протест и седнаха на перваза на петия етаж на строяща се от тях сграда. 

"Твърдят, че не са получавали от месеци своите възнаграждения и са готови да предприемат тези крайни действия", заяви кметът на Перник - Станислав Владимиров.

Часове наред психолози и местна власт, както и представители на турското посолство, се опитваха да разубедят работниците да слязат от прозореца. 

"Става въпрос за неизчистени взаимоотношения между инвеститори, посредници, първо инвеститор - българин, българин строител, кърджалийска фирма, която е посредник и турска фирма, която е наела работниците от Турция. Говорим за неизплатени взаимоотношения", уточни Владимиров.

"Започнато е досъдебно производство, разпитани са голяма част от свидетелите, има и други действия, има представители на Института по психология, които работят и се включват активно", каза говорителят на МВР Перник - Венцислав Алексов. 

От фирмата посредник обещаха частично плащане, но работниците не приеха предложението.

"Имахме уверението от посредник в Кърджали, че днес ще дадат частични възнаграждения и след това ще се подпишат споразумения за останалите невзети възнаграждения от работниците", поясни кметът на Перник.

На обекта дойдоха и други строители от същата фирма. Лично кметът на Перник Станислав Владимиров се качи да разговаря с работниците.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК