След райския газ нова опасна мода сред учениците - никотинови дъвки

Директорът на 119 училище Диян Стаматов обърна внимание, че те са забранени за продажба за лица под 18 години, въпреки това са лесно достъпни

11.10.2022 | 16:13 Редактор: Теодора Патронова
След райския газ нова опасна мода сред учениците - никотинови дъвки

Председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119 училище Диян Стаматов предупреди за нова опасна мода сред учениците - никотиновите дъвки във Facebook профила си.

Той обърна внимание, че те са забранени за продажба за лица под 18 години, въпреки това са лесно достъпни за всеки ученик. Изглеждат като малки дъвки, но с вредно въздействие за всеки подрастващ.

"Децата не са виновни, че лесно им се продават. След лятната вълна на "райския газ", новата "модна" тенденция е със същата опасна сила. В България навсякъде се продават без проблем цигари, електронни цигари, никотинови "дъвки" ...всичко. На деца и ученици, без никакъв контрол. Иначе е уж забранено!", коментира Стаматов.

"Къде е вината? Според мен на първо място в търговците, които за дребна печалба са способни на всичко. След това е в родителите, които дават парите. После не знаят за какво се ползват същите тези пари. Най-вероятно повечето от родителите дори не са чували за "новите никотинови дъвки". Това обаче не отнема тяхната отговорност и необходимост от сериозен домашен контрол. Но, понеже всичко се случва в и около училище, всеки би търсил вина и отговорност на училището. А знае ли някой, че реално училището НИЩО не може да направи! Нищо! По редица причини! Контролът на търговските обекти е важен! А той е занижен до степен на мърлявщина. Родителският диалог, всеки ден е изключително ценен. И чак тогава идва училището! А то в прекрасната ни страна - реално е за всичко!", изтъкна той.

Снимка:Facebook 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК