Изследване: Ученици пробват наркотици на 14 години, започват с райски газ

Първата употреба на тежки наркотици започва средно на 16 години

28.07.2022 | 13:20 Редактор: Петя Кръстева
Изследване: Ученици пробват наркотици на 14 години, започват с райски газ

14,7% от учениците у нас са употребявали наркотично вещество някога в живота си.  Това показват данни на Националната пациентска организация, получени от анализ на доклади за употребата на наркотици у нас. Проучването е проведено сред 4109 ученици.

Най-голям дял от тях са употребявали марихуана (11,9%), също амфетамини (5,5%), кокаин (4,9%), хашиш (4,8%), екстази (3,9%), метамфетамини (3,4%), халюциногени (2%). Употреба на комбинация на две и повече наркотични вещества е характерна за 2,6 на сто от анкетираните, показват данни от доклад на Националния фокусен център за наркотици и наркомании. 

Най-ранна средна възраст на първа употреба сред учениците в страната е 14 години и се наблюдава по отношение на употреба на инхаланти (райски газ, ацетон, лепила). 15-годишните ученици започват с канабис, синтетични канабиноиди и халюциногени. Първата употреба на стимуланти (кокаин, амфетамини, метамфетамини и екстази) започва средно на 16 години. 

По отношение на употребата на "дизайнерски" наркотици 2,8 на сто от учениците посочват, че някога в живота си са употребявали синтетични канабиноиди. Учениците употребяват нови наркотици под формата на растителна смес за пушене. Най-често се снабдяват с тях от дилър, приятел или съученик.

Според 11,2% от учениците в България редовното пушене на канабис не представлява риск за здравето. Близо 17 на сто смятат, че редовното пушене на наргиле не носи риск за здравето. 3,4% от учениците определят редовната употреба на кокаин като нерискова. Всеки четвърти ученик (25,2%) одобрява пушенето на канабис.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК