Гешев: Прокуратурата не може да реши всички проблеми, смъртната присъда не е панацея

"В случая КТБ проличаха недостатъците на правосъдната система", смята главният прокурор

07.10.2022 | 10:20 Редактор: Петя Кръстева
Гешев: Прокуратурата не може да реши всички проблеми, смъртната присъда не е панацея

"Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право" стартира на 5 октомври по инициатива на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите.

Главният прокурор Иван Гешев взе участие в първата среща с ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване в Плевен. В своето изказване пред тях той подчерта, че за просперитета на едно общество е необходимо повишаване на правната му култура, за да бъдат възпитани поколенията в спазване на правилата. По думите му "освен контрол между властите, трябва да е налице и ефективно взаимодействие помежду им., съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

"Разбирането, че прокуратурата може да реши всички проблеми на хората, е неправилно", категоричен бе той.

В рамките на срещата Гешев отговори на въпроси, зададени му от учениците. Сред тях беше дали подкрепя смъртното наказание. 

"Почти никога обаче смъртната присъда и твърде високите наказания не са панацея в борбата с престъпността. Трябва да има баланс при наказанията. В работата като прокурор и следовател не бива напълно да игнорираш болка на пострадалия, но трябва да се стремиш да се дистанцираш достатъчно, за да останеш безпристрастен в преценката си", отговори им той. 

Друга дискутирана тема бе какво се случи с делото за КТБ.

"В случая КТБ проличават всички недостатъци на българската правосъдна система.  Всички залагаха на това, че делото не може да влезе в съда в този обем на събрани материали по него. То влезе в съдебна фаза в рамките на 2 години и половина. Изискванията на българския Национално-процесуален кодекс са толкова абсурдни, че обвинителният акт беше 11 000 страници. Според тогавашното законодателство обвинителният акт трябваше да бъде прочетен в съдебно заседание. 6 - 7 месеца прокурорите от цялата Специализирана прокуратура се редуваха да четат на глас и стигнаха доникъде", обобщи Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Гена
преди 1 година
А относно случая КТБ ще доживеем ли развитие и наказание за Василев или в друг живот ще е? Не е сериозно престъпник да седи на свобода, а и не само това - да дава акъл какво да се прави в България. Много сбъркана работа. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
ТИ само ти
преди 1 година