Гешев: Някой е подвел министър Демерджиев с невярна информация

Главният прокурор потвърди, че има две отделни досъдебни производства по случая с Георги Любенов

05.10.2022 | 13:31 Редактор: Ирена Бакърджиева

Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация. Така главният прокурор Иван Гешев коментира вчерашното изявление на Иван Демерджиев, че от държавното обвинение са забранили задържането на двама служители на МВР във връзка с катастрофата на Околовръстното шосе в столицата, при която загина френски гражданин.

Гешев потвърди - заради инцидента, предизвикан от 39-годишния Димитър Любенов, има отделно досъдебно производство за престъпление по служба, в което се разследват действията на полицейските служители, а другото е за престъпление по Закона за движение по пътищата.

"Дали един служител на МВР задържа за 24 часа по Закона за МВР определено лице, е правомощие само и единствено на МВР. И прокурор няма такива правомощия. Не може нито да забрани такова нещо, нито да разреши, въобще няма участие в тази процедура. Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е предоставил невярна информация, защото тази информация явно не съответства на Закона на Министерството на вътрешните работи", заяви Иван Гешев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК