Изборни нарушения: Вътрешният министър съобщи за фрапантен случай с кмета на Симитли

Над 70 са досъдебните производства, образувани за нарушаване на политическите права на гражданите

04.10.2022 | 13:52 Редактор: Ирена Бакърджиева

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев даде добра оценка на работата на служителите на МВР по време на изборите и спиране на купения вот. Все още се работи по събиране на доказателства и по конкретни сигнали за изборни престъпления.

Над 70 са досъдебните производства, образувани за нарушаване на политическите права на гражданите, а двама са вече осъдени за това престъпление. Това стана ясно от думите на Демерджиев след откриването на учебната година в Академията на Министерството на вътрешните работи.

Фрапантен случай има в Симитли, където кметът на града е агитирал за своя син, който е част от листите на определена политическа партия.

"С кмета на Симитли, който се оказа, че доста интензивно е притеснявал една от секциите, ние предприехме действие. За наше съжаление, това е един от случаите, в които прокуратурата показа, че крехкото доверие между двете институции е в опасност, защото беше отказано да се образува досъдебно производство. Установили сме при повечето от случаите за коя политическа партия са купувани гласовете. В момента текат разследвания. ГЕРБ и ДПС са партиите, които традиционно купуват най-много гласове, БСП - 3 сигнала, един срещу "Продължаваме промяната", които са стигнали до досъдебно производство", посочи Демерджиев.

Министърът на вътрешните работи коментира и темата с мигрантския натиск, който остава висок.

"Мигрантската обстановка е под контрол и ще бъде под контрол, докато аз съм министър на вътрешните работи. Заловени са нелегални мигранти, защото в стремежа си да влезем в Шенген, ние възпираме т. нар. вторична миграция", твърди той.

Министърът на вътрешните работи също така потвърди информацията на Bulgaria ON AIR, че по-рано през деня в столичния квартал "Надежда" са задържани и няколко мигранти. Той заяви, че усилията на министерството за разкриване на незаконната миграция във вътрешността на страната продължават.

Какво показват резултатите от изборите?

На народа му писна от избори и лъжи, все по-малко хора се интересуват от политика.
32%
Показват, че отново няма да има стабилно правителство и скоро пак ще ходим на избори.
32%
Най-вероятно ще се състави стабилно коалиционно правителство.
4%
Показват, че българинът няма никаква представа от политическата обстановка.
31%
Не мога да преценя.
1%
Общо 2393 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК