МВР проверява сигнал на ГЕРБ срещу ДПС за купуване на гласове, актуален е корпоративният вот

Тенденцията за намаляване на избирателната активност води до нарастване на цената за глас

30.09.2022 | 18:39 Редактор: Теодора Патронова

Часове преди предсрочните избори в неделя - продължават акциите в страната срещу купения вот. От МВР съобщиха - расте цената на един изтъргуван глас. В столичния квартал "Христо Ботев" от сутринта има полиция и жандармерия. 

Тенденцията за намаляване на избирателната активност води до нарастване на цената за глас, която вече варира между 50 и 100 лв., отчитат от Министерството.

До момента са проведени близо 100 специализирани операции на органите на реда. По тях са задържани 446 лица.

"Има нови схеми, те са по линия на т. нар. корпоративен вот. Много често тези лица, които осигуряват поминък на по-голям кръг хора, правят опити да повлияят на начина, по който ще гласуват. Такива практики се наблюдаваха при раздаването на дърва, в заложни къщи, в пунктове за изкупуване на цветни метали", обясни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Сигналите за търговия с гласове са 250 и са по-малко спрямо предишните избори, отчитат от вътрешното министерство. За първи път обаче е подаден сигнал от партия за друга партия, която купува гласове.

"Очевидно доверието към МВР е нараснало. Вчера постъпи сигнал от ГЕРБ за купуване на гласове от страна на ДПС, не очаквахме подобна реакция, проверяваме и този сигнал", разказа министърът.

Акциите за купуване на гласове ще продължат в деня за размисъл, както и в изборния ден.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК