Задочен сблъсък между Гешев и Демерджиев: Кой познава по-добре законодателството?

Според данните униформените са взели 200 лв. за да ескортират причинилия инцидента Димитър Любенов

05.10.2022 | 18:00 Редактор: Ваня Кузманова

Скандалът около катастрофата на Околовръстното, в която загина французин, прерасна в спор за правомощия между МВР и главния прокурор. Те се разминаха във версиите си коя институция е трябвало да задържи полицаите, които са помагали на пияния и дрогиран шофьор. 

Конфликтът между прокуратурата и МВР се разрази отново, след като се оказа, че пияният и дрогиран Димитър Любенов, който уби френски турист на Околовръстното шосе, е бил ескортиран от полицейски патрул. А адвокатката му директно обяви, че той е дал 200 лв. на полицаите.

След разкритията на вътрешния министър главният прокурор отрече да има война между прокуратурата и МВР и обясни, че Демерджиев е бил подведен и не познава законодателството. 

"Това е в правомощията на МВР. Прокурор не може да забрани такова нещо", заяви Иван Гешев. 

Във вторник вътрешният министър обвини прокуратурата, че умишлено се е забавила със задържането на двамата полицаи, за които имало данни, че са били свидетели на катастрофата на околовръстното шосе в София, при която загина френски гражданин. 

"След като се запозна с данните наблюдаващият прокурор не позволи на служителите да извършат тези действия пое контрол върху разследването", посочи Иван Демерджиев. 

На 4 октомври от прокуратурата са образували производство за престъпление по служба на двамата полицаи. 

Според данните униформените са взели 200 лв., за да ескортират причинилия инцидента Димитър Любенов. В две поредни съобщения Софийската градска прокуратура опровергава казаното от Демерджиев, като уточнява какви са нейните правомощия по закон.

Вижте повече в репортажа на Тоня Стоянович.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК