В случай на война в България, колко ще са мобилизираните?

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души

24.09.2022 | 08:23 Редактор: Ирена Бакърджиева
В случай на война в България, колко ще са мобилизираните?

Българската армия е в постоянна бойна готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Въпреки че по думите му няма опасност за въвличане на страната ни във военен конфликт, се появи въпросът - ако има мобилизация в България, колко военни ще съберем?

По закон в случай на започнала война у нас следва да бъдат привикани всички мъже и жени от 18 до 55 години, преминали военно обучение. Тук влизат служилите в армията, преминалите през казармата или доброволно военно обучение.

България разполага с резерв от запасни и доброволци, като доброволният резерв е лимитиран до 3000 души. Включилите се в него преминават през 30-дневно обучение, след което имената им попадат в резерва. Те ежегодно преминават и през още обучения и курсове.

Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие, а все по-малко се записват като доброволци. У нас задължителната служба приключи през 2007 г., като мъжете, родени през 1988 година, бяха последните, преминали през военна служба.

Четете повече в dnes.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
2 rate up comment rate down comment 0
Мда
преди 2 месеца
Значи в МВР са 150000 човека с оръжие. Следователно имаме директо 150000 човека за фронта. Не ни трябват допълнително доброволци. Въпроса е, че доста от хората в МВР са мишки и ще се скрият като смелите Украйнци по черноморието ни. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 2 месеца
"Тенденцията обаче е, че повечето млади хора не са виждали никога оръжие" - и законодателите, и полицията прави и невъзможното това да е така. Дано най-накрая разберем, че това е проблем. Сигнализирай за неуместен коментар