България няма да признае референдумите на Русия, армията има готовност

"На този етап няма пряка заплаха за въвличане на страната ни във войната", заяви Димитър Стоянов

23.09.2022 | 14:07 Редактор: Ваня Кузманова

България няма да признае референдумите, организирани от Русия, съобщиха на брифинг от Министерството на външните работи. 

На този етап страната ни не е приемала граждани, които са напуснали Русия, както и няма българи, пожелали да се приберат у нас, заради обявената частична военна мобилизация, обяви военният министър Димитър Стоянов.

България ще подкрепи налагането на нови санкции срещу Русия след обявяването на частичната военна мобилизация. 

"България винаги е следвала единната европейска позиция. Тя е твърде постоянна. Мисля, че и в този случай санкциите ще бъдат подкрепени", посочи служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. 

На този етап пряка заплаха за въвличане на страната ни във войната няма, коментира още военният министър. Засега няма да бъде свикван и Съвет по сигурността. 

"КСНС може да бъде свикан при работещо Народно събрание. Може да бъде свикан Съвет по национална сигурност към Министерския съвет, засега няма такива индикации. Още повече, че мобилизацията е един дълъг процес, не е от днес за утре. Не е просто да облечеш един цивилен гражданин в униформа и да му дадеш оръжие", посочи Стоянов. 

Обявените от Москва референдуми за присъединяване към Русия на контролираните от руските сили Донецка и Луганска област и части от Запорожка и Херсонска област са пореден опит за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и те няма да бъдат международно признати, заяви служебният заместник министър на външните работи. 

"Те са единствено опит да бъде легитимирана военната инвазия на Русия, както и да се променят със сила международно признати граници. Пореден опит е за нарушаване на териториалната цялост на Украйна. Със сигурност това ще изостри конфликта още повече. Не се налага и промяна в нивото на готовност на българската армия", заяви зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.  

"Българската армия е в ежедневния си ритъм. Казах само, че е засилено наблюдението и разузнаването на източния фланг. Не е необходимо да се прави каквато и да е проверка. Ние си изпълняваме нормалната ежедневна дейност. Да, мобилизацията носи риск със себе си за националната сигурност, но заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма", допълни Стоянов. 

За момента няма граждани на Русия, които да са потърсили бежански статут у нас, няма и българи, които са пожелали да се приберат от Русия. Няма информация и за българи с руски паспорти да са мобилизирани от руската армия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Taro
преди 1 година
Иначе първи се засилихте и признахте измислената *** държава Косово Сигнализирай за неуместен коментар