Над 400 незаконно построени и ремонтирани язовири откри служебното правителство

Близо 500 млн. лв. са платени, а съоръженията стоят празни

20.09.2022 | 19:04 Редактор: Теодора Патронова

Над 400 построени и основно ремонтирани язовири стоят празни, причината според служебния кабинет е, че изграждането им е незаконно и няма необходимата документация. Но по-голямата част от парите са платени.

През 2018 година Държавната консолидационна компания възлага на държавната фирма "Монтажи" реконструкция на 418 язовира за близо половин милиард лева. По част от обектите започва строителство, както и основни ремонти. Сега се оказва, че нито един от язовирите няма разрешение за строеж, макар някои от тях да са след основен ремонт. 

Служебното правителство е извършило проверка на 71 язовира, 51 са изцяло завършени, 7 частично завършени, а при 13 нищо не е правено, общото при всички е че нямат разрешение за строеж и са празни - 80% от парите обаче са платени.

Проблемът със строителството на язовири е по-голям от този с магистралите, отбеляза служебният министър на регионалното развитие инженер Иван Шишков.

"За съжаление, това е най-мащабното незаконно строителство, което държавата си е позволила 2018-2020 година. Ремонтите и строителството на язовирите не са обявени като основни и затова няма и строителни книжа", каза той.

"Строено е много често без строителни книжа, без строителни разрешителни във всичките случаи, строено е бързо, много неща са недомислени", изтъкна служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Предходният министър на регионалното развитие Гроздан Караджов сформира комисия, която предлага ремонтите да бъдат обявени като аварийни, за да не се налага премахване на вече построеното.

"Ако тези язовири се приеме, че са били аварийни, то е следвало да бъде съставена една доста сериозна документация, която за съжаление безспорно никога не е имало, защото никой не си е мислил да ги стори като аварийни", обясни Шишков.

Затова министър Шишков отменя писмото на Гроздан Караджов и предлага законови промени, с които незаконното строителство, след инспекция, да бъде узаконявано.

"За съжаление, това което държавата някога си е позволявала да стори незаконно ние, колкото и да ни е мъчно, че трябва да търсим начин да обявяваме за търпими незаконни строежи. По-добре да бъдат търпими, но ние да бъдем нетърпими, да ги покажем, да кажем, че така не може, да не разрушим платеното от държавата и да продължим със законови методи", смята той.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК