Nexo подкрепя българския учител с национална образователна кампания за дигитални умения

Nexo стартира записване на над 200 преподаватели от цялата страна в най-мащабната безплатна образователна програма, „Код: Бъдеще“, носеща три квалификационни кредита от МОН

20.09.2022 | 12:36 Редактор: Тодор Петров
Nexo подкрепя българския учител с национална образователна кампания за дигитални умения

Nexo, водещата световна регулирана институция за управление на дигитални активи, създадена в България, стартира днес най-мащабната национална образователна програма за повишаване на дигитални умения на учители „Код: Бъдеще“. В партньорство с една от най-големите граждански организации в България, Фондация „Работилница за граждански инициативи“, и международната платформа за програмиране и роботика MindHub, Nexo ще подкрепи качественото дигитално образование в страната като обучи над 200 български преподаватели, които всяка година ще преподадат своите нови знания на над 5 000 деца и младежи в страната.

Мащабната инициатива „Код: Бъдеще“ е напълно безплатна и отворена за кандидатстване за учители от предучилищно и училищно образование от цялата страна от 20 септември до 30 октомври 2022 г.

Коста Кънчев, съосновател и председател на управителния съвет на Nexo:

“Nexo поставя за своя мисия да повиши качественото дигитално обучение в България, дългосрочно да подкрепи българския учител и да насърчи модернизирането на образованието в страната. Екипът ни вярва, че с това мащабно начинание, ще поощрим следващото поколение иноватори да превърнат държавата ни в извор на родни високотехнологични решения за цял свят”.

Nexo обединява утвърдени преподаватели в сферата на високите технологии в програмата „Код: Бъдеще“ и полага основите на ключови умения в дигитална среда, сред които:

  • Основи на програмирането – алгоритми, блокове, събития в програмирането, работа с различни интерфейси, скриптов език и др.
     
  • Дизайн мислене и прилагането му в учебната среда – новаторски подход за формиране на умения за създаване на идеи и креативно решаване на проблеми
     
  • Интегриране на STEM обучение ( от англ. Science – Technology – Engineering – Mathematics),  фокусирано върху наука, технологии, инженерство и математика
     
  • Безопасна комуникация в онлайн среда и дигитална идентичност

Поли Янкова, основател и ментор в Mindhub:

“Mindhub вярваме, че дигиталните умения са ключови за образованието – трамплин за развитието на професиите на бъдещето в родината ни. Нашата мисия е да подкрепим българския учител като развием  компетенции, необходими за модренизацията на учебния процес и спомагане успеха с това мащабно иновативно начинание”.

Илиана Николова, Изпълнителен директор на Фондация „Работилница за граждански инициативи“:

“Повишаването на дигиталните умения на българските преподаватели играе огромна роля в изграждането на едно дигитално-грамотно поколение, което ще завладее съвременния свят с иновации, родени в България. Точно заради това обединяваме усилията си и вярваме, че с успеха на “Код: Бъдеще” ще превърнем уменията на съвременния свят и програмирането в достъпен език”.

Образователната програма включва интензивни онлайн семинари и самостоятелна работа по проекти, както и тридневно присъствено обучение с покрити разходи за настаняване.

Повече за програмата „Код: Бъдеще“, необходимите документи за кандидатстване и срокове можете да научите на страницата на „Код: Бъдеще“.