Търси се инвеститор да стабилизира "Топлофикация", задълженията са над 1,2 млрд. лв.

Ще имаме достатъчно количества синьо гориво за София до края на следващата година

12.09.2022 | 18:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Парно за софиянци през зимата ще има. Доставките са осигурени, след като "Топлофикация-София" и "Булгаргаз" подписаха договор за доставки на газ до 2023 година. Има и план за погасяване на дълговете на "Топлофикация" към газовото дружество.

Подписаният договор осигурява всички необходими количества синьо гориво за София до края на следващата година. Така "Топлофикация-София" няма да спира работа, въпреки натрупаните си задължения от над 1,2 млрд. лв. От междуведомствената работна група за оздравяване на дружеството излязоха и с решение за част от задълженията на дружеството.

"Преструктуриране на задължения, погасяване на задължения, подписване на договори за над 680 млн. лв., които "Топлофикация" дължи на Българския енергиен холдинг и на "Булгаргаз", които пък "Топлофикация" има да получава от държавата като компенсации", заяви Георги Георгиев.

За да се стабилизира дружеството, ще се търси и външен инвеститор.

"Търсим компания с международен опит и с необходимите капитали, които да развият дружеството чрез инвестиции и да намалят експлоатационните разходи, като в същото време успеят да задържат и оптимална цена за крайния потребител на топлоенергия", посочи Росен Христов.

Крайната цел е "Топлофикация-София" да работи самостоятелно без помощи. Другият въпрос, който стои пред работната група, е цената за потребителите да остане поносима, което е от компетенциите на КЕВР. От Общинския съвет настояха и за компенсаторни механизми, подобни на тези за горивата. За помощ от държавата настояха и столичани, за които сметките за отопление излизат все по-солени.

"Все пак някой трябва да обърне внимание на цените, както и на тези за храните", смята столичанка.

"Много е скъпо, аз съм на климатик от 5-6 г. Притеснявам се за сметките, да", призна друга.

"Надявам се държавата да може да изравни сметките за ток с тези за парното. Досега бях на газ, но ще мина на ток тази зима, непосилни са сметките за газ", каза друг жител на София.

От Министерството на енергетиката обясниха, че компенсациите за ток и гориво вече са предвидени в Закона за държавния бюджет. За да се приемат нови мерки за потребителите на "Топлофикация", е необходимо работещо Народно събрание, което да ги гласува.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК