Азерският газ потича: Интерконекторът с Гърция взима Акт 15 и Акт 16 до дни

Министър Шишков се надява в рамките на седмицата да бъде завършена документалната част

12.09.2022 | 13:38 Редактор: Ирена Бакърджиева

Интерконекторът с Гърция трябва да има акт 15 до края на седмицата, след това се очаква финализиране на дейностите и азерският газ да потече. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройство Иван Шишков при инспекцията на газовата връзка.

"Очаквам днес да установим, че първият етап от Междусистемната газова връзка Гърция – България ще бъде готов. Това означава пристъпване към одобряване на екзекутиви и издаване на акт 15 за обекта. Имаме още малко работа със строителя. Той има да даде определена документация като протоколи и изпитвания. Надявам се в рамките на тази седмица да завършим и документалната част, за да стигнем не само до акт 15, а и до акт 16. Завършването на първия етап ще позволи конекторът да бъде въведен в експлоатация", заяви Шиков.

В проверките участват и всички строители на обекта.

В отговор на въпрос кога обектът ще получи акт 16 регионалният министър обясни, че при готовност на строителя, включително с документи и 72-часова проба, веднага ще бъде сформирана държавна приемателна комисия. Възможно е това да стане още следващата седмица. Предвид напредъка в подготовката и на документите, тя ще може да завърши за 2-3 дена. След днешната проверка отново ще бъде направен график за завършване на цялата процедура.

"Пропуски при строителите не е имало. Имаше недовършени работи", посочи министър Шишков. Той изтъкна активния диалог и напомни за ангажимента изпълнителят да е най-облагодетелстваният, но и най-следеният строител в държавата.

"В рамките на миналата седмица успяхме чрез областните управители на трите области да получим почти всички документи, които са свързани с попълване в кадастъра. Водени са и разговори с общините за положителни становища", информира Иван Шишков.

И отново посочи, че през времето за работа на строителя, активно са се подготвяли всички необходими документи.

Служебният министър напомни, че от направения в началото на мандата анализ е установено, че има проблеми, които не са свързани с експлоатирането на обекта, и няма да могат да бъдат завършени в рамките на месец. Затова са извадени в следващ етап на строителството, за да има сигурността, че ще бъдат завършени и обектът да има време да бъде въведен в експлоатация. Ходът на изпълнение е в посока завършване в определените от строителя срокове.

Снимка: Пресцентър МРРБ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК