Интерконекторът получава АКТ 15 до дни, кабинетът търси опции за доставка на втечнен газ

Гълъб Донев бе категоричен, че се полагат усилия да няма хора на тъмно и студено през зимата

11.09.2022 | 20:31 Редактор: Петя Кръстева
Интерконекторът получава АКТ 15 до дни, кабинетът търси опции за доставка на втечнен газ

Кабинетът полага усилия да диверсифицира доставките на природен газ за България, така че цените да тръгнат надолу. Виждате, че прогнозната цена, която "Булгаргаз" обяви пред КЕВР за месец октомври е с близо 30% по-ниска от тази за септември, което показва, че правителството работи в посока на това да подсигури газ на такива цените, които бизнесът и потребителите могат да понесат. Това заяви министър-председателят Гълъб Донев.

"Бизнесът преди известно време заяви, че цената на газа трябва да бъде до 250 лв., с цената за месец октомври, с тези 247 лв., ние сме под пределната цена, която бизнесът може да понесе. Работим и по това да осигурим повече сигурност в доставките, така че да гарантираме количествата, които са ни необходими. Това става и чрез разговори с Азербайджан. Интерконекторът с Гърция следващата седмица ще получи Акт 15", подчерта той пред БГНЕС.

"Другото, което правим е да осигурим необходимите слотове за доставка и на втечнен газ за България – нещо, което не беше направено от предходното правителство, защото се правеха доставките месец за месец, не се правеха прозрачно, тоест не се канеха всички фирми", обясни още служебният премиер.

Той информира още, че се водят разговори с Гърция и с Турция, за да могат да бъдат резервирани слотовете и да имаме осигурени доставки на втечнен газ.

Гълъб Донев допълни, че служебният кабинет е успял да увеличи капацитета на газовия терминал в Александруполис от 500 млн. куб. метра на 1 млрд. куб. метра, така че България да може да гарантира както сигурността, така и на количествата, които са необходими на българския бизнес.

Той бе категоричен, че се полагат усилия да няма хора на тъмно и студено през зимата.

"Работим за това да гарантираме нормалния начин на живот на всеки български гражданин. Ние полагаме усилия, за да гарантираме поносими и добри условия, конкурентни за българския бизнес, така че да се развива постъпателно и да има своите перспективи за бъдещето", заключи Гълъб Донев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК