Собственици на имоти vs природозащитници: Може ли да се строи в местността "Поляните"

"Селото ще нарасне с още 50%, ако територията там се застрои", твърдят любителите на природата

11.09.2022 | 22:00 Редактор: Петя Кръстева

Собственици на имоти в Синеморец блокираха за кратко пътя до моста над река Велека. Те искат екологичните организации да не пречат на строителството в местността "Поляните" и да се приеме Общият устройствен план на Царево.

Собственици на земи в местността „Поляните” обявиха, че протестират срещу „зеления терор” и искат да могат да строят в имотите си.

"Имаше регулационен план, който въобще не е внесен, не е направен. Искаме да разполагаме със земите си. Има проекти за еднофамилни къщи, които са за по един етаж. Няма да се правят хотели", разказва Георги Дуков, който е собственик на земя в Синеморец.

Арх. Добромир Добрев има вила на първа линия до морето в местността "Поляните". Заради обществен натиск строителството на сградата е спирано няколко пъти.

"Аз я завърших, но не мога да я въведа в експлоатация, защото не мога да прекарам ток и вода, това е формата да ни ограничават. Не може някой да реши, че видите ли трябва да опазим тези поляни. Нищо против. Това, което е предвидено да се прави, са ниски сгради, единични вили, не са хотели, не са ресторанти", категоричен бе той.

Местността "Поляните" в Синеморец се води урбанизирана територия и строителството продължава, въпреки че в селото няма пречиствателна станция. В края на миналото лято, след поредния протест, кметът на Царево въведе строителна забрана на територията на Синеморец до решаване на проблема с канализацията. 

"Селото ще нарасне с още 50%, ако територията там се застрои. Това е територия в Парк Странджа и в две защитени територии и това няма как да се наруши теренът, дори да е на малки жилищни сгради", поясни природозащитникът Юлия Иванчева.

Община Царево все още няма приет и Общ устройствен план заради редица критики за предвиденото в него застрояване. 

Протестиращите настояват най-накрая държавата да въведе и правила за дивото къмпингуване.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК