Без място в детска градина или ясла: СО отпуска 372 лв. за неприето дете

Шест са условията, на които трябва да отговарят

02.09.2022 | 19:30 Редактор: Ваня Кузманова

Столичната община ще компенсира родителите на деца от 3-месечна до 3-годишна възраст, които не са приети в детски градини и ясли. Помощта е в размер на 372 лв.

Дъщерята на Виолета Димитрова не е приета в общинска ясла и ще кандидатства за помощта от 372 лв. Споделя ни, че дори намирането на място в частна ясла в София е изпитание. 

"Частните ясли, предполагам знаете, са от 800 лв. нагоре. 800 лв. може да кажем, че е ниска такса, повечето са 900-1000 лв. Със сигурност не стигат, тъй като това не покрива и половината от таксата", каза Виолета Димитрова. 

Родителите на децата, които не са приети, трябва да кандидатстват за помощта в района по местоживеене или по настоящия адрес на детето. Шест са условията, на които трябва да отговарят. 

"Родителят на всеки два месеца подава искане, към което прилага необходимите платежни документи, с които удостоверява за платените такси при посещението на детето в частна образователна институция. Съответно - на два месеца Столичната община обобщава всичките постъпили", заяви директорът на Дирекция "Образование" в Столичната община Мария Минчева.

Всеки месец трябва да се подават заявления до 5-то число, за да се вземе помощта за предходния месец, а средствата ще се изплащат до приемането на детето в общинска детска ясла. 

Ако детето посещава обучителен център или го отглеждат роднини - компенсация не е предвидена.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК