Двама души персонал трябва да отговарят за 43 деца в столична детска градина

Много деца са записани в ДГ за лятото, персоналът не може да си ползва годишния отпуск

19.06.2022 | 15:10 Редактор: Елеонора Танева

Редица сигнали от столични детски градини са постъпили в Синдикат "Образование" заради големия брой записани деца за присъствие през лятото и невъзможността персоналът да ползва полагаемия си платен годишен отпуск. Те предлагат Столичната община да осигури финансиране за заместници на персонала през лятото.

Амир е на 5 години, обича да си играе в детската градина със своите приятели най-много - на футбол. И през лятото той ще продължи да посещава ДГ "Слънчево зайче" в столичния квартал "Младост".

"Можем да си позволим по една седмица в месеца например или максимум 2 да не ходи. Други варианти нямаме. Ограничена е отпуската, с която разполагаме. Вариантът остава да е с нас в офиса или вкъщи хоум офис, което за него не е най-добрият вариант. Няма варианти за летни занимални или те са много скъпи. Не си заслужава тепърва някаква адаптация за децата. Те са предвидени за ученици повече", коментира майката Стела Абуаси.

Като родителите на Амир са още много работещи хора в София. Заради многото записани деца в столичните детски градини през лятото преподавателите няма кога да използват полагащия им се отпуск, казва Вацка Нинова.

"За юли месец са записани 91 деца, за август 86. Аз ще имам честта да работя през август. Предвидили сме две групи, които ще работят и се падат на учител и помощник възпитател по 43 деца, което не е възможно така да се случи", коментира старши учителят в 98 ДГ "Слънчевото Зайче" Вацка Нинова.

Затова учителите предлагат Столичната община да осигури финансиране на заместници на персонала или детските градини да бъдат затваряни за 1 месец през лятото.

"Ние предлагаме тук да се включат студенти или колеги, които заместват през учебната година и нямат постоянна работа. Преди пандемията имаше такава практика – детските градини се взаимозаменяха за 1 месец. Така се получаваше повече време за отсъствие на титулярните учители и имаше вузможност за повече отпуски да се ползват", припомни Нинова.

"Тези жени имат нужда от почивка и тази отпуска, за да бъдат адекватни и да продължават да дават най-доброто от себе си, както го правят и досега", подкрепи ги майката на Амир.

Поради създалата се ситуация Синдикат "Образование" ще предложаи на образователното министерство да създаде Национална програма, която да поеме финансирането на заместници на титулярните учители в детските градини през лятото.