Родители плачат от безсилие: В детските градини в София няма място за 40% от децата

От Столичната общината припомниха, че в строеж са 20 детски градини

13.05.2022 | 19:00 Редактор: Теодора Патронова

Недоволство сред родителите на деца, които не са приети в столичните детски градини на първо класиране. Най-големият проблем е при децата под 3-годишна възраст, тъй като родителите им не получават помощ от държавата.

За втора поредна година детето на Виолета Димитрова не е прието в ясла. Споделя ни, че живее в столичния квартал "Младост" от 35 години и отговаря на всички критерии за кандидатстването.

"Разревах се от яд и от безсилие, а това, което се случва, е недопустимо. Детските градини са 8-то чудо на света в България - 14 години се строят, но никой не ги е виждал и всяка година слушаме лъжи", коментира тя.

От 1 април компенсации от 372 лева ще се отпускат за деца над 3-годишна възраст, които не са приети в държавна детска градина, за да бъдат записани в частни заведения. Детето на Виолета е под тази възраст и ще трябва да осигурява цялата сума сама.

"Цени се сменят седмица за седмица, непосилно е за всяко едно домакинство да отделя по 1000 лева. Абсолютно непосилно е за мен и трябва да се вземе решение да финансират и децата, които ходят на частни детски ясли, а не само тези, които ходят на частни детски градини", изтъкна майката.

На първо класиране за 40% от децата, които живеят в София, няма места в детските градините и яслите. И двете деца на Мария Филипова са приети в ясла и детска градина благодарение на малката разлика във възрастта им

"Ако имаха по-голяма разлика, нямаше да имаме тази точка", каза тя.

Следващите класирания ще са на 28 май и 4 юни. Със сигурност за 7400 деца места няма да има. От Столичната общината припомниха, че в строеж са 20 детски градини, 14 от тях трябва да са готови до края на годината.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК